Srbija i Balkan

MUP Severne Makedonije podneo prijavu protiv policajca zbog incidenta na aerodromu sa Osmanijevom

U saopštenju se navodi da će biti podnet predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv policijskog službenika S.S.
MUP Severne Makedonije podneo prijavu protiv policajca zbog incidenta na aerodromu sa OsmanijevomGetty © Royalty-free

MUP Severne Makedonije podneo je krivičnu prijavu protiv S. S., načelnika Odeljenja za lično obezbeđenje predsednika Sobranja Afrima Gašija, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo "Ugrožavanje bezbednosti" i "Sprečavanje službenog lica u izvršenju službene radnje".

Prijavljen S.S. je, kako se navodi, osumnjičen da je 1. avgusta u prepodnevnim satima na Međunarodnom aerodromu Skoplje, "vozilom sa rotacionim svetlima stigao na parking ispred VIP salona, izašao iz vozila i skinuo pištolj sa pojasa, uvežbao ga i vratio ponovo u pojas".

Prijavljeni se potom pripadniku Granične policije na Aerodromu, koji je obavljao radne zadatke ispred vrata VIP salona, obratio povišenim tonom, gurnuo ga sa obe ruke i zapretio mu, sprečivši ga tako u vršenju službene dužnosti.

Navodi se da je S.S. na Međunarodni aerodrom u Skoplju poslao predsednik Sobranja Gaši radi prevazilaženja problema nastalog sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, a u vezi sa bezbednosnim procedurama za proveru prtljaga i elektronskih uređaja prilikom prolaska kroz aerodromsku kontrolu.

"Zatim je sa još dvojicom policajaca iz Odeljenja za obezbeđenje lica ušao u VIP salon za šta nije imao ovlašćenje i pod pretnjom prisutnim pripadnicima TAV-Skoplje, policajcima Granične policije zahtevao da predsednicu tzv. Kosova (Osmani) isprate vozilom do aviona", navodi se u policijskom saopštenju.

Dodaje se da će će ovlašćene službe MUP u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima podneti predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti protiv policijskog službenika S.S., uz izricanje prinudne mere udaljavanja sa radnog mesta – suspenzije do okončanja disciplinskog postupka.

Istovremeno protiv policijskih službenika S.R. i N.B. takođe je najavljen Predlog za pokretanje postupka za povredu reda i discipline zbog izvršenja nezakonitog naloga, nesavesnog obavljanja radnih zadataka i narušavanja ugleda policije.

Ministar unutrašnjih poslova RSM Panče Toškovski u objavi na društvenim mrežama ističe da će se kao ministar uvek čvrsto zalagati za jednaku primenu zakona za sve. Toškovski je odlučan da svi moraju da poštuju zakon, a posebno policajci moraju da budu primer poštovanja zakona i profesionalnih standarda, jer je njihova odgovornost ključna za održavanje poverenja javnosti u institucije, preneo je skopski portal "Danas".

image