Srbija i Balkan

Košarac o diplomatskom skandalu: Ministri "Trojke" se oglušili o moje pozive

Sprečiti dokazanog srpskog patriotu Vulina da dođe u Prebilovce i oda počast nedužno stradalom srpskom narodu ne samo da je monstruozno i neljudski, već je i katastrofalna poruka za mir, stabilnost i regionalnu saradnju
Košarac o diplomatskom skandalu: Ministri "Trojke" se oglušili o moje pozive© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac ocenio je diplomatskim skandalom bez presedana to što su ministri "Trojke" sabotirali dolazak potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina u Prebilovce.

Košarac je rekao da su ministar inostranih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković i predsednik "Naše stranke" Edin Forto u potpunosti ignorisali zahtev za prelet državnog aviona Srbije i dolazak Vulina na obeležavanje 83. godišnjice jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom tokom Drugog svetskog rata u zločinačkoj NDH.

"Lično sam tokom dana u nekoliko navrata pokušavao da stupim u kontakt sa Konakovićem i Fortom kako bismo rešili proceduralne formalnosti u vezi sa dolaskom Vulina u Prebilovce, ali su se oglušili na moje pozive", rekao je Košarac.

On je naveo da su naprosto populistički ignorisali zahteve i nisu izdali potrebne saglasnosti.

"Sprečiti dokazanog srpskog patriotu Vulina da dođe u Prebilovce i oda počast nedužno stradalom srpskom narodu ne samo da je monstruozno i neljudski, već je i katastrofalna poruka za mir, stabilnost i regionalnu saradnju. Konaković i Forto nastavljaju sa radikalizacijom prilika i sveopštom hajkom na srpski narod. Malo im je bilo što su sprečili dolazak policajaca, a zatim i helikoptera iz Srbije u Srpsku, ugrožavajući bezbednost građana i njihove imovine. Sada su odlučili da na izuzetno perfidan način sabotiraju i dolazak zvaničnika Srbije. To je apsolutno neprihvatljivo i izrazito neprijateljsko ponašanje prema srpskom narodu", kazao je Košarac.

Istakao je da bošnjački politički faktor treba dobro da razmisli kakve poruke šalje i kakve političke posledice će imati njihove skandalozne odluke.

"Ma koliko se trudili, oni neće uspeti u izopačenoj nameri da sakriju istinu o stradanju srpskog naroda! Srpska i Srbija će, na temelju inicijative predsednika Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, nastaviti da zajedno obeležavaju važne datume u našoj nacionalnoj istoriji, sećajući se sa pijetetom svih naših žrtava", poručio je Košarac, prenela je RTRS.

image