Srbija i Balkan

Kurti otvara memorijal ocu albanskog terorizma Ademu Jašariju

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti istakao je da će to biti "najvažnije mesto od nacionalnog značaja"
Kurti otvara memorijal ocu albanskog terorizma Ademu Jašariju© Ferdi Limani/Getty Images

Posle Narodnog pozorišta, međunarodnog aerodroma i stadiona u Prištini, ime oca terorističke, tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jašarija poneće i memorijalni kompleks u Prekazu.

Kompleks teroristi koji se devedesetih borio za otcepljenje Kosova i Metohije od Srbije, prostiraće se na površini od 450 hektara i sadržaće kule pod providnim staklom, kao i propratne objekte.

Na ceremoniji koju je organizovalo prištinsko Ministarstvo kulture, omladine i sporta, naime, proglašen je pobednički predlog za izradu master plana Memorijalnog kompleksa "Adem Jašari".

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti istakao je da će to biti "najvažnije mesto od nacionalnog značaja", prenosi Anadolija.

"Krajnji cilj je da Memorijalni kompleks 'Adem Jašari', kada bude završen, ima izgled i formu kompleksnog istorijskog pejzaža, u kome će poseta podrazumevati putovanje kroz celokupnu istoriju Jašarija iz Prekaza, od rodoslova do strukture porodica, od tradicije otpora, kulture patriotizma, od vojnih vežbi u Albaniji i prve opsade porodice Šabana Jašarija 1991. godine, do osnivanja Oslobodilačke vojske Kosova", kazao je Kurti.

Član porodice Jašari, Bekim Jašari, rekao je da se dugo čekalo na realizaciju ovog plana.

On je dodao da je izgradnja Memorijalnog kompleksa "Adem Jašari" obaveza zbog posetilaca iz svih zemalja koji posećuju Prekaze.

image