Priština: Crna Gora na testu, da li je bliža EU ili srpsko-ruskom svetu

Crna Gora mora da dokaže da je opredeljena za evropsku put, jer su se prvi put stvorile sumnje u orijentaciju ove zemlje, konstatuje "Koha"

Iako je Crna Gora zemlja koja uskoro može postati članica Evropske unije, ona je sada na testu na kom treba da dokaže da li je bliža EU ili srpskom i ruskom svetu, jer ta dva ne idu zajedno, konstatuje prištinska "Koha".

Prema pisanju ovog lista, upravo u trenutku kada je u EU porasla spremnost da se napravi veliki korak u procesu pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, a ova država ispunila obaveze iz pristupnog poglavlja 23, ona je preduzela nekoliko koraka da dokaže svoju bliskost sa Srbijom, kao i da pokaže da prosrpski faktor trenutno ima veliku moć u CG.

Tu tezu potkrepljuje usvajanjem u Skupštini Crne Gore Rezolucije o genocidu u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata, ali navodeći da je ona reakcija na crnogorsku podršku rezoluciju o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, odnosno provokacija upućenoj Hrvatskoj koja "ne poriče genocid u Jasenovcu i koja se na sve načine distancirala od fašističkog režima Drugog svetskog rata".

Zatim konstatuje da je pokušaj povezivanja zločina u Jasenovcu sa zločinima u Srebrenici shvaćen kao teška uvreda za Hrvatsku.

"Predlagači, čak i oni koji su glasali za Rezoluciju o Jasenovcu, jednostavno su izvršili zadatak koji je predložio Beograd, a sprovele prosrpske snage u Crnoj Gori, koje, čini se, uglavnom predstavlja predsednik Skupštine Andrija Mandić", piše "Koha".

Hrvatske reakcije, poput proglašenja trojice prosrpskih političara iz Crne Gore personama non grata, uticale su i na EU da ova epizoda ne ostane nezabeležena – npr. otkazano je nekoliko poseta EU na visokom nivou Crnoj Gori. "Sada više nema govora o brzom napretku Crne Gore ka Evropskoj uniji", ističe prištinski medij.

Dakle, ova zemlja sada prolazi test da dokaže da li je bliža EU ili srpskom i ruskom svetu, orijentacijama koje ne idu zajedno.

"Možda je cilj prosrpskih i proruskih snaga u Crnoj Gori upravo usporavanje Crne Gore ka EU. Jer Srbija ne bi lako podnela da neko drugi iz regiona uđe u EU. Ako Crna Gora uspe da ostane van igara srpskog i ruskog sveta, onda će put ka EU biti otvoren", savetuje "Koha", ali i upozorava da EU samo Srbiji priznaje pravo da sedi istovremeno na dve ili više stolica – drugima se neće tolerisati ono što se toleriše Srbiji, pa ni Crnoj Gori.

Konačno, kako se navodi u svim deklaracijama EU o procesu proširenja, "cilj pridruživanja EU je nezavisna odluka svake zemlje, ali se to mora dokazati i delima". I to sada Crna Gora mora da dokaže, jer su se prvi put stvorile sumnje u orijentaciju ove zemlje.