Rezolucija o genocidu u Jasenovcu objavljena u Službenom listu Crne Gore

Rezolucija, koju je usvojila Skupštine Crne Gore 28. juna, objavljena je u Službenom listu u petak, 2. avgusta

Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu objavljena je u Službenom listu Crne Gore.

Rezolucija, koju je usvojila Skupštine Crne Gore 28. juna, objavljena je u Službenom listu u petak, 2. avgusta.

Za Rezoluciju su glasali poslanici stranaka parlamentarne većine.

Lider Demokratske narodne partije u Crnoj Gori Milan Knežević izjavio je ranije da je rezolucija o genocidu u Jasenovcu dobra za regionalno pomirenje, afirmaciju dobrosusedskih odnosa, evropske integracije, suočavanje s prošlošću.

Kako je dodao, u njoj se hrvatski narod ne pominje kao genocidan budući da je "bilo Hrvata koji nisu pripadali ustaškom pokretu", poput "Josipa Broza, Vladimira Nazora, Andrije Hebranga".

"'Jama' Ivana Gorana Kovačića je moja najdraža poema, ali i najbolje svjedočanstvo jednog Hrvata o ustaškim zločinima i genocidu nad srpskim življem", podsetio je Knežević.

Predsednik Skupštine CG Andrija Mandić rekao je da je Crna Gora prva država na planeti koja se na ovakav način ponela prema ovom pitanju i da je ovim pokazala da je deo ozbiljnog regiona koji ima budućnost.

"Uradili smo veliki posao, od kada sam predsednik parlamenta nikad nisam bio ovako ponosan, da se raduju duše jasenovačkih mučenika koji su stradali u ovom logoru. Ovo nije usmereno protiv bilo koje države i nijednog naroda, već protiv jednog strašnog režima ", rekao je Mandić po završetku glasanja.