Srbija i Balkan

Stevandić: Zabrana Vulinu da dođe u Prebilovce je civilizacijski i moralni ponor

Predsednik paralmenta Republike Srpske je pozvao bošnjačke političare da se urazume
Stevandić: Zabrana Vulinu da dođe u Prebilovce je civilizacijski i moralni ponor© TANJUG/ RADE PRELIĆ/

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić upozorio je da zabrana potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu da dođe u Prebilovce predstavlja civilizacijski i moralni ponor za koji nema opravdanja ni praštanja.

Stevandić je pozvao bošnjačke političare da se urazume.

"Poštovana BiH trojko, na komemoraciju u Potočarima uvek smo ljudski propuštali i čuvali sve koji žele da prisustvuju bez obzira ko su, kad i odakle dolaze", objavio je Stevandić na društvenoj mreži "Iks".

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sprečen je da prisustvuje obeležavanju 83. godišnjice od zločina nad Srbima u Prebilovcima, jer vlasti Bosne i Hercegovine nisu izdale potrebnu dozvolu za sletanje vazduhoplova sa delegacijom Republike Srbije u Mostar, iako su blagovremeno obaveštene o njenom dolasku.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je notu Ministarstvu inostranih poslova u Savetu ministara, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprečavanja Vulina da poseti Prebilovce. U protestnoj noti je naglašeno da ta odluka nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusedske diplomatske prakse.

Uprkos zabrani Vulin je automobilom stigao u Prebilovce, i poručio da mu je čast što je "u svetom mestu za srpski narod i mestu srpskog stradanja".

image