Stevandić: Zabrana Vulinu da dođe u Prebilovce je civilizacijski i moralni ponor

Predsednik paralmenta Republike Srpske je pozvao bošnjačke političare da se urazume

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić upozorio je da zabrana potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vulinu da dođe u Prebilovce predstavlja civilizacijski i moralni ponor za koji nema opravdanja ni praštanja.

Stevandić je pozvao bošnjačke političare da se urazume.

"Poštovana BiH trojko, na komemoraciju u Potočarima uvek smo ljudski propuštali i čuvali sve koji žele da prisustvuju bez obzira ko su, kad i odakle dolaze", objavio je Stevandić na društvenoj mreži "Iks".

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sprečen je da prisustvuje obeležavanju 83. godišnjice od zločina nad Srbima u Prebilovcima, jer vlasti Bosne i Hercegovine nisu izdale potrebnu dozvolu za sletanje vazduhoplova sa delegacijom Republike Srbije u Mostar, iako su blagovremeno obaveštene o njenom dolasku.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je notu Ministarstvu inostranih poslova u Savetu ministara, izražavajući nezadovoljstvo zbog sprečavanja Vulina da poseti Prebilovce. U protestnoj noti je naglašeno da ta odluka nesumnjivo predstavlja kršenje dobrosusedske diplomatske prakse.

Uprkos zabrani Vulin je automobilom stigao u Prebilovce, i poručio da mu je čast što je "u svetom mestu za srpski narod i mestu srpskog stradanja".