Nedodirljivi Kurti: Kako je EU opet zažmurila na teror nad Srbima

Kao po konkretnom spisku koraka za proterivanje Srba, Aljbin Kurti je najpre opštine sa srpskom većinom predao Albancima, ukinuo dinar, zatvorio filijale srpske banke, a sad i zauzeo poslovnice Pošte Srbije

Još jedno grubo kršenje prava Srba na severu Kosova i Metohije prošlo je tiho i bez veće reakcije Evropske unije.

U danu kada su pripadnici tzv. kosovske policije upali u filijale Pošte Srbije, Brisel je sročio samo kratko saopštenje.

"Evropska unija smatra današnje zatvaranje devet ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova od strane kosovskih vlasti jednostranim i nekoordinisanim korakom, čime se krše sporazumi postignuti u okviru Dijaloga uz podršku EU", piše u tekstu diplomatskim rečnikom kao da se radi o zatvaranju kioska a ne važne institucije za svakoga ko živi na KiM.

Svesni su u Briselu da je prištinski premijer Aljbin Kurti ovim prekršio sve sporazume čiji garant je i EU, čak i navode dokumenta iz 2013. i 2015. godine po kojima to ne bi smeo da uradi, ali bez ikakve oštrije reakcije.

"EU je spremna da ovo pitanje uvrsti na dnevni red sledećeg sastanka dijaloga. EU očekuje da strane razviju konstruktivne ideje koje bi mogle poslužiti kao osnova za rešenja", dodaje se u saopštenju, kao da se može pregovarati o nečemu što se već dogodilo.

Svesna je EU da će zatvaranje postojećih službi Srbima dodatno negativno uticati na svakodnevni život, ali sve što predlaže je da prištinska vlada preispita svoju odluku i pronađe rešenje za ovo pitanje u pregovorima.

Šta stoji iza teksta otkrio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je tekst ublažavan zbog dve članice EU "koje uvek ublažavaju sve stavove koji bi trebalo da idu protiv Prištine i Kurtija i pokušavaju da nas naprave budalama".

On je najavio da će razgovarati sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Ipak, malo je nade da će Brisel uticati na Kurtija.

Nije realno da Zapad ne može da utiče na Kurtija, rekao je nedavno ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Naglasio je i da teoretska mogućnost ratnog sukoba na KiM postoji, imajući u vidu veoma tešku situaciju, ali da postoji i mogućnost političkog rešenja.

"U svakoj situaciji koja je izuzetno važna za Srbiju, Rusija će uvek biti uz nju i srpski narod i to je iz našeg državnog vrha potvrđeno više puta. Ali, sada koristimo političke mogućnosti, pre svega one koje proističu iz stalnog članstva u SB UN. Zapad je zbog toga želeo da smanji ulogu SB do nule i umesto toga smo dobili razgovore o normalizaciji u okviru EU koji vidimo u kakvom smeru idu", kaže ruski ambasador.

Etnički progon Srba sa KiM traje bez prekida, a u novije vreme se pojačava i preti opasnost od "tihog" pogroma, upozorava nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović.

Uzrok je u antisrpskoj strategiji zapadnih centara moći, pojašnjava Jovanović.

"Kurti je danas instrument te strategije kao što je teroristička OVK bila instrument agresije, otimačine i okupacije", kaže Jovanović.

Dodaje da su drugi pokazatelji antisrpske strategije izbor Nemačke za optužbu srpskog naroda za navodni "genocid u Srebrenici", Francuske i Nemačke za nametanje briselskog i Ohridskog "sporazuma", EU i NATO za kršenje Rezolucije 1244 SB UN, kao i oduzimanje ustavnih nadležnosti Republike Srpske.

"Zapadni centri jasno pokazuju da im je nezavisnost i priznanje tzv. Kosova kao koraka ka Velikoj Albaniji daleko važnije nego poštovanje Srbije i njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", kaže on.

Na kraju pita zašto zapadnim centrima još nije jasno da su Srbiji suverenitet, teritorijalni integritet, poštovanje Ustava i Rezolucije 1244 SB vrednosti iznad svih drugih i da trgovine ne može biti.