Vučić: Kurti želi da izazove sukob pre izbora u SAD, nadam se da će Kfor sprečiti najezdu Albanaca

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obilazi radove na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu

"Kurti provocira jer mu ističe vreme i želi pre američkih izbora da izazove sukob izazove sukobe. On ne želi da se dočeka nekakva ozbiljnija promena u Beloj kući, a da pre toga pokuša da nas okrene protiv NATO-a i obrnuto", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom najave Prištine da otvori most na Ibru između severne i južne Kosovske Mitrovice.

Dodao je da je Aljbin Kurti veoma nervozan i da njegova politička pozicija nije onako jednostavna kao što je bila pre godinu, dve.

"Moramo da budemo racionalni, ozbiljni, čvrsti u svom opredeljenju da čuvamo KiM u okvirima naših granica. Znam da je našem narodu teško, ali upad kosovske policije u objekte Pošte Srbije na severu KiM nije rezultat politike već nasilja", kazao je on i podsetio na činjenicu da Priština krši sporazume.

Nada se da će sutra Kfor reagovati kako treba i da će zatvoriti most na Ibru i sprečiti najezdu Albanaca.

"Mi imamo potpisane sporazume oko pošta i telekomunikacija, koji su kao što vidite i po rečima Kvinte, brutalno kršeni i srušeni. E sad, zašto oni ne reaguju oštrije? Jasno vam je zašto, zato što čuvaju svoje čedo. Ali ja se nadam da će sutra reagovati Kfor kako treba, da će u skladu sa svim onim što su govorili prethodnih dana zatvoriti most, i sprečiti najezdu Albanaca", rekao je Vučić.

Dodao je da je video da je bivši gradonačelnik južnog dela Kosovske Mitrovice Agim Bahtiri po nalogu Kurtija zakazao skup kao kontramiting u odnosu na srpski koji je zakazan sa druge strane mosta.

Kaže da se nada da "nas neće dovoditi u poziciju u kojoj bismo morali da reagujemo, ali nekad vas neko dovede u poziciju iz koje ne možete da izađete. Ja verujem da još nismo dovedeni u tu poziciju".

O "Oluji"- ništa novo

Odgovarajući na pitanje kako komentariše to što su se juče u Hrvatskoj na proslavi "Oluje" čule ustaške pesme i pozdravi kao i prelet borbenih aviona "rafala", Vučić je rekao da to nije iznenađujuće niti nešto novo.

"Mi ćemo sa Hrvatima morati da gradimo bolje odnose u budućnosti, što pre sednemo i razgovaramo utoliko bolje. Da li će to biti lak i jednostavan proces? Neće. A da li ćemo da im se izvinjavamo za zločine u Jasenovcu ili da ćutimo po tom pitanju - i to takođe nećemo", rekao je Vučić.

Kada su u pitanju preleti Rafala Vučić je rekao da Hrvatska ima pravo da se hvali svojim polovnim "rafalima".

"Mi ćemo možda moći i novim 'rafalima' da se hvalimo. Videćemo, ako potpišemo taj ugovor", rekao je Vučić.

Govoreći o situaciji na Bliskom istoku, Vučić je rekao da je siguran da će se intenzivirati.

"Govorio sam to za drugu polovinu septembra i mislim da će se to dogoditi. Veliki je strateški sukob između SAD, oni moraju da menjaju strateški pristup prema Kini jer je ona već u zapadnom Pacifiku uspela da uspostavi gotovo ravnopravno stanje sa SAD", rekao je Vučić i istakao važnost te teritorije za SAD.

Dodaje da Amerikanci moraju da se posvete tome i da  oni znaju koji im je strateški problem i kako moraju da reaguju u budućnosti.

Smatra da SAD nikako nije potreban sukob na Bliskom istoku i da više nego bilo ko pokušava da zaustavi odgovor na dalju eskalaciju.

"Da li će im uspeti? Možda kratkoročno, ali se plašim da dugoročno tu nema jasnog, vidljivog i pomirljivog rešenja. Isto mislim i za druge teritorije. Videli ste kako su berze reagovale na najavu recesije u SAD, nafta je jedno vreme padala, sad se stabilizovala na 76/77, ali gas i struja rastu. Mi moramo do kraja avgusta da obezbedimo dovoljno gasa i struje i dovoljne količine uglja jer ne možemo da zavisimo čak ni od kopanja, jer ne kopamo dovoljno", ukazao je.

Rekordan broj zemalja na EKSPU

Vučić je rekao da očekuje rekordan broj zemalja koje će da učestvuju na izložbi "Ekspo 2027", navodeći da će ih biti najmanje 120.

"Očekujemo i najmoćnije zemlje sveta, od Kine, SAD, Rusije, svih moćnih evropskih zemalja, dakle Francuske, Nemačke, svih drugih. Očekujemo mnogo naših afričkih i azijskih prijatelja", rekao je Vučić novinarima tokom obilaska radova na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu.

Kako je naveo, Srbija će prijateljskim zemljama da obezbedi besplatan prostor "i sve što je potrebno".

"Želimo da se oni predstave, želimo da oni pokažu šta je to što imaju da ponude, šta je to čime žele svoje zemlje i narode da predstave - jer mi ne zaboravljamo šta se dogodilo u Ujedinjenim nacijama i ne zaboravljamo one koji poštuju povelju Ujedinjenih nacija i teritorijalni integritet Srbije", istakao je Vučić.