Srbija i Balkan

Stejt department svim silama brani Marfija: Kako je RTRS ostao bez odgovora na mnoštvo pitanja

Ambasador Marfi ima puno poverenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država u izvršavanju svoje misije u Bosni i Hercegovini, navodi se u odgovoru
Stejt department svim silama brani Marfija: Kako je RTRS ostao bez odgovora na mnoštvo pitanjaGetty © Nathan Posner/Anadolu Agency

Javni servis Republike Srpske je povodom gotovo svakodnevnih saopštenja američke ambasade u Sarajevu, protiv institucija Republike Srpske i njenog rukovodstva, uputio pismo američkom Stejt departmentu i postavio deset pitanja.

"Između ostalog, pitali smo ima li ambasador Majkl Marfi smernice SAD za svoj politički angažman u BiH ili nastupa samoinicijativno. Interesovalo nas je i da li se i drugi američki ambasadori mešaju u unutrašnje odnose zemlje u kojoj službuju", navode iz ovog medija. 

Ističu da je na njihovih deset postavljenih pitanja, iz Stejt departmenta stigao  diplomatski odgovor od nekoliko redova.

"Ambasador Marfi je, kao i svi američki ambasadori, lični predstavnik predsednika Sjedinjenih Država. On ima puno poverenje Vlade Sjedinjenih Američkih Država u izvršavanju svoje misije u Bosni i Hercegovini, da pomogne u unapređenju integracije BiH u evroatlantske institucije, da pomogne u odbrani teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine, suprotstavljanje antidejtonskim aktivnostima i borba protiv korupcije, navedeno je u odgovoru.

Iz RTRS-a ističu da na hiljadu zašto, nisu dobili ni jedno konkretno zato.

"Interesovalo nas je, između ostalog, i kako Ambasada planira da se pozabavi sa svim potencijalnim kontroverzama političkog angažmana ambasadora Marfija, kao i da li postoje slični primeri da su se drugi američki ambasadori, na sličan način, angažovali u političkim pitanjima zemalja domaćina i kakvi su bili ishodi tih angažmana", navodi RTRS.

Ističu da su pitali kako Stejt department obezbeđuje da aktivnosti ambasadora Marfija u Bosni i Hercegovini ostanu u granicama međunarodnih diplomatskih normi i da se ne mešaju u unutrašnje stvari zemlje?

Zanimljivo, i pre nego što je Stejt depertment poslao odgovor, pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms Obrajan ekspresno je na društvenoj mreži Iks dao podršku Marfiju.

"Poslednjih sedmica videli smo česte tvrdnje da američki ambasador u Sarajevu možda deluje po ličnom planu. Zapravo je sasvim suprotno. Ambasador Marfi, kao i svi američki ambasadori, lični je predstavnik predsednika SAD", istakao je O'Brajan.

RTRS navodi da su ostali bez odgovora na niz upućenih pitanja. 

"Da li se i iz ovog šturog odgovora može zaključiti - da je Marfi predstavnik američkog predsednika koji će nakon mandata ostati upamćen po brojnim gafovima? Da američki ambasador ima misiju uvlačenja BiH u NATO, čemu se Republika Srpska protivi? Da brani teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, pokušajima oduzimanja imovine Srpskoj? I da štiti suverenitet, mešanjem u unutrašnje stvari BiH? U malo reči, mnogo paradoksa", poručuje RTRS.

image