Opasno: Šta se u sredu sprema u Kosovskoj Mitrovici?

Sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar moraju biti donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, poručili su iz Kfora

Srbi će sutra u severnom delu Kosovske Mitrovice održati protest nezadovoljni situacijom na Kosmetu. Skup će biti održan u 11 časova na Trgu braće Milić koji se nalazi u blizini mosta na Ibru.

Srbi sa Kosova i Metohije zabrinuti su za svoju bezbednost povodom najava Prištine o jednostranom otvaranju mosta, ali i zbog svakodnevnih eskalatornih poteza Prištine i očekuju da ih Kfor zaštiti.

Povodom najave Prištine da otvori most na Ibru između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas rekao da se nada da će sutra Kfor reagovati kako treba i da će zatvoriti most na Ibru i sprečiti najezdu Albanaca.

"Mi imamo potpisane sporazume oko pošta i telekomunikacija, koji su kao što vidite i po rečima Kvinte, brutalno kršeni i srušeni. E sad, zašto oni ne reaguju oštrije? Jasno vam je zašto, zato što čuvaju svoje čedo. Ali ja se nadam da će sutra reagovati Kfor kako treba, da će u skladu sa svim onim što su govorili prethodnih dana zatvoriti most, i sprečiti najezdu Albanaca", rekao je Vučić.

Dodao je da je video da je bivši gradonačelnik južnog dela Kosovske Mitrovice Agim Bahtiri po nalogu Kurtija zakazao skup kao kontramiting u odnosu na srpski koji je zakazan sa druge strane mosta.

Kaže da se nada da "nas neće dovoditi u poziciju u kojoj bismo morali da reagujemo, ali nekad vas neko dovede u poziciju iz koje ne možete da izađete. Ja verujem da još nismo dovedeni u tu poziciju".

S druge strane, Kfor je danas saopštilo da "sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar moraju biti donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Kako  su naveli u saopštenju "jutros je direktor Kosovske policije obavestio komandanta Kfora general-majora Ozkana Ulutaša, o predstojećem tehničkom pregledu na glavnom mostu preko reke Ibar u Mitrovici".

"Jedinice Kfora održavaju stalno, fiksirano prisustvo na mostu i nastavljaju da sprovode redovne patrole u ​​okolnim područjima kako bi osigurale stabilnost i bezbednost, za dobrobit svih lokalnih zajednica. Nećemo oklevati da se pozabavimo bilo kojim razvojem situacije koji može uticati na bezbednosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje našeg mandata UN-a. Stav Kfora je sve vreme bio jasan i dosledan. Sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar moraju biti donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU", poručili su.

Oglasio se i Euleks, saopštivši da nastavlja pažljivo da prati bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i da su patrole poljskih policajaca sve vreme na terenu.

Euleks ističe da su "spremni da podrže takozvanu kosovsku policiju ukoliko bude potrebno u slučajevima građanskih nemira".

Poručuju da je bezbednost svih zajednica na KiM jedan od prioriteta Euleksa.

"Euleks ostaje na oprezu i u skladu sa trostepenim bezbednosnim mehanizmom za reagovanje na Kosovu, spreman je da podrži kosovsku policiju ako je potrebno i neophodno da doprinese održavanju i unapređenju javnog reda i bezbednosti u slučajevima građanskih nemira", navodi Euleks.

Šefica Unmika Karolina Zijade je izrazila zabrinutost zbog jednostranih akcija vlasti u Prištini i zatvaranja ekspozitura Pošte Srbije na severu Kosova i Metohije. 

"Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef Unmika Karolina Zijade izražava zabrinutost zbog nedavnih događaja na severu Kosova koji i dalje negativno utiču na svakodnevni život i socio-ekonomska prava pogođenih zajednica, uključujući najnovije zatvaranje devet filijala Pošte Srbije u severnim opštinama", saopštio je Unmik.

Dodaje se da Zijade poziva Prištinu na odgovorno rukovođenje kako bi održali mir i sigurnost i sigurnost svih zajednica. Ona ponavlja svoje pozive da se nerešena pitanja reše kroz dijalog uz podršku EU i apeluje na uzdržanost od preduzimanja jednostranih akcija.

Podsećamo, policija tzv. Kosova je juče zatvorila devet objekata "Pošte Srbije" na severu Kosmeta.

Evropska unija se takođe oglasila ovim povodom, i poručila da zatvaranje devet filijala Pošte Srbije na severu KiM od prištinskih vlasti jednostrani i nekoordinisani korak koji krši dogovore postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

"Jednostrani i nekoordinisani postupci ne mogu pružiti rešenja za ovo ili bilo koje drugo pitanje koje se odnosi na proces normalizacije između Kosova i Srbije", dodaje se u saopštenju. Oni su "pozvali" Kurtijevu vladu da preispita svoju odluku i da u dijalogu pronađe rešenje za ovo pitanje.