Srbija i Balkan

"Mostovi nas spajaju": Kurti pozvao Srbe na razgovor

Učinimo most na Ibru simbolom normalizacije, poručuje u maniru "pomiritelja" Aljbin Kurti
"Mostovi nas spajaju": Kurti pozvao Srbe na razgovorGetty © Erkin Keci/Anadolu

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti je odlučio da pokaže svoje "demokratske kapacitete" pa je pozvao Srbe sa severa Kosova i Metohije da učestvuju u razgovoru u opštini Severna Mitrovica, gde će, između ostalog, biti reči i o otvaranju mosta preko Ibra. 

Kurti je kao vrhunac licemerja poručio da je "most na Ibru nepravedno dobio epitet razdvojenosti i nenormalnih odnosa" i naveo da "Opština Severna Mitrovica sutra od 11 časova, u prostorijama Skupštine opštine, organizuje sastanak i razgovor sa građanima, aktivistima civilnog društva i predstavnicima lokalnih medija na temu 'Međuetnička saradnja, opštinsko savetovanje za bezbednost zajednice, saradnja između institucija i civilnog društva'".

"Pozivam naše sugrađane iz srpske zajednice da učestvuju u ovoj zajedničkoj diskusiji u kojoj će moći da se informišu o prednostima otvaranja mosta i da izraze zabrinutost na koju će se obratiti naši institucionalni predstavnici i institucije zemlje. Predugo nas je most preko Ibra držao na distanci. Most je nepravedno dobio epitet razdvojenosti i nenormalnih odnosa. Mostovi nas spajaju i zajedno učinimo to simbolom normalizacije", napisao je Kurti na Fejsbuku, prenosi "Koha"

Kurti se osvrnuo i na danas održani protest Srba u Kosovskoj Mitrovici i ocenio da su protesti demokratsko pravo svih građana. 

"Protest održan danas u Severnoj Mitrovici završen je bez incidenata", rekao je Kurti. 

Podsetimo da se hiljade građana okupilo danas na Trgu braće Milić u Severnoj Mitrovici kako bi izrazili protest i nezadovoljstvo zbog sve češćih najava otvaranja mosta na Ibru.

Kurti izgleda nije čuo da su na današnjem protestu građani Severne Mitrovice i severa Kosova i Metohije, aklamacijom odbacili njegovu ideju da se otvori glavni most na Ibru.

Da su Kurtijevi pozivi na razgovor samo "prazna priča" i da je već odlučio dokazuje i izjava njegovog ministra Dželjalja Svečlje koji je, nakon protesta, rekao da će most na Ibru biti otvoren i da to nije stvar dijaloga, budući da je, prema njegovom mišljenju, to pitanje zatvoreno 2016. godine.

Lažni premijer takozvane države ne haje ni za apele njegovih saveznika sa Zapada koji prema rečima ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefrija Hovenijera, trenutno ne podržavaju bilo kakvu promenu trenutnog statusa mosta.

Podsećamo, svaka najava otvaranja glavnog mosta na Ibru i za automobilski saobraćaj redovno donese veliko uznemirenje među Srbe u severnom delu grada.

Za 25 godina, od 1999, na mostu i oko mosta desilo se više od hiljadu incidenta u kojima je 250 Srba teže povređeno, veći broj ljudi zadobili su lakše povrede.

image