Srbija i Balkan

Mojsilović sa Ulutašom: Kfor dužan da zaštiti srpsko stanovništvo i nasleđe na KiM

Na redovnom sastanku na visokom nivou, Mojsilović i Ulutaš su razmotrili bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i saradnju Vojske Srbije i Kfora na zajedničkom zadatku stvaranja bezbednog i sigurnog okruženja
Mojsilović sa Ulutašom: Kfor dužan da zaštiti srpsko stanovništvo i nasleđe na KiM© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE / MILOŠ SAVIĆ

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je danas u Beogradu s komandantom Kfora general-majorom Ozkanom Ulutašom.

General Mojsilović je istakao da Vojska Srbije, u skladu s Vojno-tehničkim sporazumom, Kfor vidi kao jedinog legitimnog bezbednosnog aktera na Kosovu, koji je dužan da postupa profesionalno i nepristrasno i zaštiti srpsko stanovništvo i nasleđe, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Na redovnom sastanku na visokom nivou, Mojsilović i Ulutaš su razmotrili bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i saradnju Vojske Srbije i Kfora na zajedničkom zadatku stvaranja bezbednog i sigurnog okruženja.

Bilo je reči i o aktivnostima koje Vojska Srbije i međunarodne snage na Kosovu preduzimaju radi praćenja situacije na terenu, sprečavanja nastanka kriza i efikasnog odgovora u slučaju narušavanja bezbednosti,

Imajući u vidu da je bezbednosna situacija na KiM nestabilna i osetljiva, sagovornici su se saglasili da je neophodno nastaviti dosadašnju dobru saradnju i neposrednu komunikaciju na svim nivoima, dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U saopštenju Kfora se navodi da su Ulutaš i Mojsilović izneli stavove o ukupnoj bezbednosnoj situaciju i o njenom uticaju na regionalnu stabilnost, kao i na njihovu saradnju.

Oni su potvrdili čvrstu posvećenost zaštiti otvorenih komunikacija i dijalogu.

Dodaje se da Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat – na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. – da doprinese sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja svih ljudi i zajednica na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno.

Kfor deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj saradnji sa tzv. kosovskom policijom i Euleksom, koje čine prvi i drugi nivo reagovanja.

Podsetimo, danas je održan miran protest Srba na Trgu braće Milić u Severnoj Mitrovici kako bi izrazili protest i nezadovoljstvo zbog sve češćih najava otvaranja mosta na Ibru.

image