Vučić: Prištinu ne interesuje dijalog, već da izazove sukob Srbije i NATO-a

Predsednik Srbije u poseti železničkoj stanici Vrbas Nova, koja je deo infrastrukture brze pruge Beograd - Novi Sad - Subotica

Priština po svaku cenu želi da Srbiju uvuče u sukob sa NATO-om, jer vide da stvari u svetu idu u lošem smeru između Izraela i Irana, posebno dolazak S-400-e na teritoriju Irana dodatno menja stvari, i istovremeno situacija u Ukrajini sa upadom ukrajinskih snaga duboko u rusku teritoriju, jasno im je da će do sada svi procesi biti ubrzani, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za RTS i dodao da Prištinu ne interesuje dijalog.

"Ne sumnjajte da im je cilj izazivanje sukoba jer posle decembra i američkih izbora je pitanje kako će moći da reaguju i koliko će moći da provociraju," rekao je koji obilazi gradilište železničke stanice u Vrbasu.

"Videli ste vrlo oštro, jasno i nedvosmisleno upozorenje Ričarda Grenela, koji će svakako biti jedan od vrlo bliskih saradnika mogućem budućem predsedniku Trampu. Ali i da se to ne dogodi, nisam siguran da i današnja, a i eventualna ili potencijalna buduća demokratska vlada u SAD želi da trpi i toleriše dugo vremena ovakvo ponašanje", ocenio je Vučić.

Naveo je da zna koliko je teško našem narodu na Kosovu i Metohiji i poručio da će država Srbija primiti značajan broj ljudi odatle u zdravstvene i prosvetne ustanove kako bi mogla dodatno finansijski da im pomogne.

"I ono što sam uvek govorio, to je da pogroma neće biti. A da je teško stanje, znam, to me boli, brine i muči svakoga dana. Ali moramo da vodimo pametnu, ozbiljnu, odgovornu i mudru politiku", zaključio je predsednik.

Srbija nikad neće zaboraviti zločin na Petrovačkoj cesti

Vučić je dodao da Srbija nikada neće zaboraviti zločin na Petrovačkoj cesti i naglasio da je važno da se Srbija seća zločina koje su neki u njeno ime počinili, ali i brojnih počinjenih protiv srpskog naroda, a da se Hrvatskoj tim povodom ništa nije i neće promeniti.

Na pitanje da prokomentariše to što Hrvatska i dalje nije reagovala po optužnici Srbije za odgovorne.

"Neće nikada da reaguju zato što je dozvoljeno ubijati Srbe. Ništa se tu nije i neće promeniti. Zato je s naše strane važno da mi to ne zaboravljamo, da radimo svoj posao, poštujući tuđe žrtve, ali poštujući i svoje žrtve. Sećajući se zločina koje su neki u naše ime počinili, ali i brojnih zločina počinjenih protiv našeg naroda", rekao je Vučić.

On je dodao da je važno da Srbija pokaže poštovanje prema svim žrtvama, ali i da ima jasnu viziju o napretku.

Pruga do Subotice gotova do 1. decembra 

Govoreći o protestima koji se u pojedinim gradovima Srbije održavaju u znak protesta kopanja litijuma, Vučić je rekao da neće biti nikakvog kopanja bar još dve godine.

Dodao je da je reč o mešanju interesa stranih sila koji ne žele da Srbija napreduje.

Govoreći o radovima na železničkoj stanici Vrbas, Vučić kaže da će pruga do Subotice biti gotova do 1. decembra i da je ostalo još nekoliko stvari da se završi, poput probne vožnje i nadzora.

"Očekujemo da pruga bude otvorena do Dana ujedinjenja, do 25. novembra, što je velika stvar za našu zemlju i za Vrbas. Vrbas će biti centralna stanica između Novog Sada i Subotice", poručio je Vučić.

Najavio je radove i na pruzi koja će ići prema Banatu na kojoj će vozovi moći da idu i do 120 kilometara na čas.

"Ostalo je da još ubrzamo prugu Beograd-Šid, čime bismo potpuno premrežili Vojvodinu vozovima", naveo je Vučić.

Dodao je da će, ako dogovori budu uspešni sa kompanijom koja radi prugu do Subotice da će se samo premestiti kako bi otpočeli radove na banatskoj pruzi.

Na pruzi za velike brzine od Novog Sada do Subotice neće biti putnih prelaza – zbog čega je izgrađen veliki broj podvožnjaka i nadvožnjaka. Uporedo se radi na rekonstrukciji postojećih i grade tri nove železničke stanice – Vrbas, Rumenka i Lovćenac.

Izvođači predviđaju da bi već u decembru mogao da bude uspostavljen redovan železnički saobraćaj između Beograda i najsevernijeg grada u Srbiji.

Izgradnja pruge Novi Sad - Subotica za brzinu do 200 kilometara na sat obavlja se predviđenom dinamikom, a radovi na celoj dužini pruge organizovani su u tri smene.

Vučić je u utorak obišao radove na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu, dok je u ponedeljak obišao radove na izgradnji dečije bolnice Tiršova 2.