Milanović: Ustaštvo ne sme imati mesta u današnjoj Hrvatskoj

Predsednik Hrvatske je naveo da je "zahvaljujući vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata"

Hrvatski predsednik Zoran Milanović oštro je danas kritikovao vladu premijera Andreja Plenkovića, zbog ustaškog pozdrava, obeležja i ustaških pesama uoči i na koncertu Marka Perkovića Tompsona u Imotskom, uz poruku da ustaštvo ne sme imati mesta u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj, te da ne smeju proći bez sankcija i reakcija državnih institucija.

"Ustaški pozdravi, obeležja i pesme koje nedvosmisleno slave režim tzv. NDH-a što se sinoć na žalost moglo videti i čuti u Imotskom, pre i tokom jednog koncerta - nemaju i ne smeju imati mesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj! I ne smeju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smeju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštovanje zakona", napisao je Milanović na Fejsbuku.

On je naveo da je "zahvaljujući vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata".

"U danima ponosa i slave, kada obeležavamo veličanstvenu pobedu u Oluji i slobodu koju su nam doneli hrvatski branitelji, žalosno je gledati kako pojedinci i grupe nepromišljeno i za Hrvatsku štetno opet bacaju u senku junake Domovinskog rata kojima se divimo, a promovišu one prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se moramo sramiti. Tzv. NDH nema veze s modernom i suverenom Republikom Hrvatskom i naša je dužnost svima koji to ne razumeju ponavljati istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti", napisao je Milanović.

Uoči i tokom sinoćnjeg koncerta Marka Perkovića Tompsona, Mate Bulića i Dražena Zečića u Imotskom, uz bakljadu su pevane ustaške pesme, uzvikivan je ustaški pozdrav 'za dom spremni" i viorile su se zastave HOS-a.

Sa razglasa na ulicama i u kafićima čula se ustaška budnica, kao i "Evo zore, evo dana", nekima poznata i kao "Jure i Boban".

Uz to, neko je spomenik pesnika Tina Ujevića zagrnuo zastavom HOS-a i stavio mu šešir, objavio je regionalni portal Dalmacija njuz.

Inače, koncertu Tompsona, koji je poznat po pesmama koje glorifikuju ustaštvo, prisustvovalo je nekoliko ministara u vladi Andreja Plenkovića, među kojima, ministar zdravlja Vili Beroš i potpredsednik vlade i ministar odbrane Ivan Anušić, koji su bili sa suprugama i prijateljima.