Srbija i Balkan

Mali o projektu "Jadar": Nema kopanja u naredna 24 meseca

Ovaj projekat treba realno pogledati i analizirati sve aspetkte, rekao je ministar finansija govoreći o projektu "Jadar"
Mali o projektu "Jadar": Nema kopanja u naredna 24 meseca© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da država ozbiljno pristupa analizi projekta "Jadar".

"Ovo može biti potencijalno razvojna šansa za našu zemlju, govorimo o čitavom lancu vrednosti", istakao je on.

Kako je rekao, razvoj i rast našeg BDP-a je ono što vuče rast plata i penzija.

"Ovaj projekat treba realno pogledati, analizirati sve aspetkte, ja vodim deo koji se bavi ekonomskim aspektima projekta. Zdravlje ljudi je najvažnije. Vrlo je jasno, nema kopanja u naredna 24 meseca", naglasio je ministar finansija.

"Nama je rudarstvo jedno od najvažnijih privrednih grana vekovima unazad. Možda je ovo šansa da kroz jednu sirovinu koja tu leži, napravimo taj iskorak napred. Hajde da sagledamo, čujemo struku, hajde zajedno kao država i društvo da sagledamo efekte tog projekta. Kada vidim regionalne medije, kada vidim kako se raduju tim protestima, ja znam da radimo nešto dobro. I predsednik Vučić je rekao da je garant tog projekta. Ukoliko nema negativnih efekata, hajde da sagledamo to kao razvojnu šansu naše zemlje. Ozbiljno ćemo se baviti ovom temom, da izanaliziramo svaki aspekt", istakao je Mali.

O ekonomiji

Mali je rekao za RTS da pristižu podaci o rastu bruto domaćih proizvoda za sve zemlje u Evropi, i da je prema podacima koji su do sada pristigli, Srbija na prvom mestu.

"Prvi kvartal smo imali stopu rasta od 4,7 odsto, drugi kvartal 4,2 odsto. Dakle, u proseku za prvu polovinu godine 4,5 odsto rasta BDP-a. Dakle, prvi smo u Evropi. Kako budu dolazili i ostali podaci, ja mislim da ćemo biti najmanje među prve dve ili tri zemlje", navodi Mali.

Takođe, dodao je, Srbija privlači strane direktne investicije i po tome je apsolutni rekorder u regionu.

"S druge strane, ne stajemo sa velikim kapitalnim investicijama. Videli ste sinoć predsednika Vučića koji je obišao radove na izgradnji brze pruge Beograd–Subotica", istakao je Mali.

Ministar je rekao da se, kada se pogleda švajcarska formula, može očekivati dvocifreno povećanje penzija u narednom periodu, i da će videti da li će taj povećani iznos moći da bude isplaćen već pre kraja godine.

"Imamo nikada više novca na računu, preko 700 milijardi dinara, imamo rekordne devizne rezerve, 27 milijardi evra, imamo 46,5 tona zlata u trezoru Narodne banke, devizni kurs je stabilan, javni dug nam je ispod 50 odsto", navodi Mali.

Takođe, najavio je i povećanje plata, pre kraja godine ili od prvog januara.

image