Srbija i Balkan

Višković: Cilj stranaca je nestanak Republike Srpske

Kada su kreirali Dejtonski sporazum smatrali su da smo prolazna kategorija koja će se utopiti u unitarnu BiH, ali do toga nije došlo, ukazuje premijer Republike Srpske
Višković: Cilj stranaca je nestanak Republike Srpske© FOTO TANJUG/ FOTO SRNA

Republika Srpska je u poslednje vreme izložena i raznim političkim pritiscima sa strane, koji imaju za cilj njen nestanak, a to znači i nestanak srpskog naroda naroda na ovim prostorima, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković.

"Kada su kreirali Dejtonski sporazum smatrali su da smo prolazna kategorija koja će se utopiti u unitarnu BiH. Ali do toga nije došlo. I da nema ovih novih pritisaka i ataka na nas, mi bismo zaista lagodno živeli, jer nas ima samo oko milion, a raspolažemo sa mnogim i vrednim prirodnim resursima, koji su zapeli za oko tim istima koji nas danas pritiskaju zavrćući sve finansijske ventile", kaže Višković u intervjuu za banjalučki "Glas Srpske".

Ističe da Republika Srpske ima i dosta prijatelja koji su spremni da joj pomognu.

"Teško jeste, ali izdržaćemo. Preživećemo, baš kao što smo i do sada. Ljudi ne treba previše da brinu. Neka čuvaju porodicu, koja treba da bude temelj ovog našeg društva", poručio je Višković.

Na pitanje koliko sankcije američkog Ministarstva finansija mogu uticati na ekonomsku i finansijsku situaciju i da li je budžet stabilan, Višković kaže da je "stabilan i da se redovno izvršavaju sve zakonske obaveze".

Sigurno je, dodaje, da američke sankcije utiču pre svega na preduzeća koja su se našla na američkoj "crnoj listi".

"Ovo je najdirektniji udar na obične ljude, radnike, koji nemaju nikakve veze sa politikom, odlukama i zakonima koji se donose, a što je bio povod za uvođenje raznih sankcija. Radi se o klasičnom pokazivanju gole sile, mišića. Često smo mogli da čujemo od američkog ambasadora u BiH da sankcije nisu usmerene protiv običnih ljudi. Ali, šta ćemo sa oko 1.000 radnika kojima je na ovaj način ugrožena egzistencija, jer su ostali bez posla i ličnih primanja. Šta ćemo s njima", pita Višković.

On kaže da u "ovoj zemlji postoje zakoni, sudovi i tužilaštva, te ako je neko za nešto kriv, postoje mehanizmi da se oni sankcionišu".

"I znaju to u američkoj ambasadi. Namerno udaraju po običnom čoveku. Ako neko atakuje na Republiku Srpsku i njen budžet, ali i institucije, na taj način atakuje i na ljude koji ovde žive. Ako, uslovno rečeno, ne bi bilo vlade ili Narodne skupštine, gde će oni onda ostvarivati svoja prava. U Sarajevu", pita Višković.

Ukazuje da je to nešto što građani Srpske treba da razumeju.

"Često se može čuti kako neki po kafanama i raznim kuloarima pričaju da im je dosta ovog prepucavanja i svađanja sa strancima i ljudima iz FBiH te da bi trebalo sesti i dogovoriti se. Ali nije problem na našoj adresi, dogovor na nivou BiH je moguć samo ako ide na štetu Republike Srpske, njenih institucija i ustavom zagarantovanih prava. Ima li Republika Srpska taj komoditet? Odgovor - šta bi onda bilo sa boračkim dodatkom, platama i socijalnim davanjima, ali i poljoprivredom, šumama.... Na kraju krajeva, do nesrećnog bratoubilačkog rata na ovim prostorima došlo je upravo nakon pokušaja centralizacije zemlje, odnosno pokušaja nameštanja volje jednog naroda drugima u BiH", ističe Višković.

Sada se, navodi, Srpskoj nameće ta ista priča, koja u temelju ruši Dejtonski mirovni sporazum.

"Želi se srušiti sve ono na čemu je građen mir u poslednjih 30 godina. Političke vatre su ponovo upaljene pre pet, šest meseci, a sve se poklopilo sa dolaskom Džejmsa O'Brajena u Sarajevo. On je prilikom posete Fakultetu političkih nauka okupljenim političarima i zvaničnicima iz FBiH doslovno poručio: 'Čega se vi bojite, kada imate nas iza leđa'. Nedugo nakon toga sve je kulminiralo u BiH", naveo je Višković.

Nada u američke izbore

Komentarišući dolazak Aleksandra Kasanofa, koji je dobio zadatak da zameni Gabrijela Eskobara i koji je nagrađen zbog zasluga koje je imao u vezi sa organizovanjem ukrajinskog Majdana, Višković ističe da ne želi da krije i da mora da kaže da Srpske puno polaže u američke izbore, odnosno njihove rezultate, da bi konačno u toj zemlji bila, kako kaže, uspostavljena administracija koja će na jedan korektniji način odnositi ne samo prema Republici Srpskoj, već i srpskom narodu.

"Da li se iko ikad zapitao kako je našoj braći na Kosovu, koje proteruju sa vekovnih ognjišta. Upada se i blokira rad svih institucija. I zapadne zemlje na sve to ne reaguju. Da li je to demokratija? Opet se vraćamo na pitanje šta će biti sa običnim ljudima. Njima se šalje direktna poruka – pakujte se i idite. Nestanite sa ovih prostora", navodi, između ostalog, Višković.

Pojašnjavajući zašto pravi ove paralele, Višković kaže da u "tom nekom mračnom scenariju koji kroje i osmišljavaju ti moćni bila još gora situacija na prostoru BiH, ako bi se ne daj Bože, urušila Republika Srpska".

image