Kosovska Mitrovica, dan posle protesta: Na mostu branili opstanak, došlo vreme da se brani nestanak

Ako Kurti krene na most, na Srbe, svet će se, sasvim je izvesno, uzbuditi taman onoliko koliko se uzbudio i za vreme pogroma 17. marta 2004. godine, koliko se uzbudio i jula 1999. kada su pobijeni žeteoci u Starom Grackom

Samo koji sat juče pošto su se Srbi na protestu na Trgu braće Milić u Kosovskoj Mitrovici aklamacijom izjasnili protiv namere Prištine da otvori glavni most na Ibru, u severni deo grada stigao je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja da, simbolično, po ko zna koji put prethodnih nedelja, popije kafu u kafiću na severnoj strani mosta koji sada nosi ime "C'est la vie".

Taj kafić koji je do skora nosio ime "Dolčevita" i s početka 2000-ih godina, kada se na mostu branio opstanak Srba, bio je čuveno mesto okupljanja branilaca mosta, odnosno "mostadžija", sada je omiljeno mesto okupljanja Albanaca iz južnog dela Kosovske Mitrovice, Vučitrna i Prištine i naročito mesto okupljanja članova i simpatizera Kurtijevog Samoopredeljenja. Nema dana da ovde, neko od njih ne popije kafu, od poslanika do ministara, dokazujući valjda da je i Severna Mitrovica sada, "i konačno", u njihovim rukama.  

Simbolično valjda, Svečlja i juče odbio da na mostu pred novinarskim ekipama, progovori na srpskom, dan-dva ranije pravdao se da slabije govori jezik komšija, da "ne zna sve reči", iako je do skora, sasvim solidno govorio srpski.

I dan ranije, u utorak, Svečlja je bio na mostu. Kako su preneli neki albanski mediji, sa još dvojicom ministara i u pratnji novinara više prištinskih redakcija, Svečlja je najpre "testirao most", a onda su se svi, ponovo, uputili u "C'est la vie", na kafu.

Okrepljen, posle kafe u kafiću čije bi ime Srbima, simbolično opet, trebalo da stavi do znanja da je ovo što sada preživljavaju u stvari život koji ih čeka, Svečlja se posle "testiranja" mosta ubrzo našao pod mostom, na južnoj strani, gde radnici već par dana uveliko – farbaju most.

"Testiranje" mosta, svakako se, preneli su juče albanski mediji, neće završiti prelaskom Svečljine ekipe, kako će to biti obavljeno još se ne zna, tek, objavljeno je da je prištinska vlast za taj posao izdvojila 10.000 evra a KFOR je već potvrdio da je od tzv. kosovskog Direktorata policije obavešten o toj akciji.

Ne treba sumnjati da će Svečlja, ostali kosovski ministri a možda i sam Kurti narednih dana ponovo doći na kafu u "C'est la vie". Jer, to je život.

Iako iz EU, zemalja Kvinte, pa i same Amerike odakle je iz Stejt departmenta stigla poruka da su SAD "zabrinute zbog nekoordiniranih akcija Prištine", stižu poruke da otvaranje mosta u ovom trenutku nije prihvatljivo, Priština iz dana u dan nastavlja aktivnosti u tom pravcu.

Ispijanje kafe u "C'est la vie", ispostavilo se, jedna je od važnijih aktivnosti pred otvaranje mosta. Pre toga, kružni tok na severnoj strani mosta pre par nedelja pokriven je brojnim kamerama pa sada mostu ne može da priđe ni muva a da ne bude snimljena. Kamerama su pokrivene i ostale važne tačke u Severnoj Mitrovici od trga kod spomenika Knezu Lazaru do raskrsnice kod Tehničke škole gde su Srbi ranijih godina posle sličnih najava iz Prištine postavljali barikade. Sasvim je jasno kakva je namena tih kamera koje kontroliše policija.

Osim kamerama, Severna Mitrovica još od početka godine, preplavljena je prištinskim specijalcima koji kontrolišu ne samo raskrsnice u gradu, već i sve važne tačke okolo, po okolnim uzvišenjima pa je grad bukvalno u čeličnom stisku, opkoljen patrolama, oklopnim vozilima, dugim cevima, pancirima i šlemovima. Neki od govornika na jučerašnjem protestnom skupu Srba pomenuli su juče da se po ovdašnjim putevima ne može preći ni par kilometara a da Srbe na zaustavi neka od brojnih patrola, uperi cevi pušaka u putnike u vozilu, a tek onda kontroliše dokumenta.

Na jučerašnjem mitingu Srbi sa severa podsetili su da je upravo na glavnom mostu na Ibru 1999. i 2000. godine zaustavljeno etničko čišćenje Srba, da su gradovi na Kosovu koji nisu imali sličan most u međuvremenu očišćeni, ali su uputili i poruku KFOR-u i NATO-u da "dozvola za otvaranje mosta znači i dozvolu za etničko čišćenje severa KiM".

Dželjalj Svečlja juče je, samo koji sat posle aklamacije na protestu i poruka sa srpske strane, Srbima odgovorio na samom mostu rečima da su on i njegova ekipa, u stvari, "predstavnici svih građana, bez obzira na razlike".  

"Predstavnici smo i građana koji su protestovali i onih glasnih, ali predstavnici i građana koji ćute, ali koji imaju prava ili potrebe koje ne izražavaju. Mi smo predstavnici takoreći, 11.000 građana koji su 4. februara (2000) proterani iz ovog dela i onih koji su ubijeni tog dana, ali smo predstavnici onih ubijenih 2004, 1999, to znači mi branimo interese svih, uvek se bazirajući na red i zakon i na ustav republike Kosovo" rekao je juče Svečlja, prenosi portal "Kossev".

Tako jasno preneo Srbima na severu šta misli o njihovim stavovima, glasanju, protestu kao i šta ih tek čeka.

Za Srbe i na severu i južno od Ibra više nije pitanje da li će Kurti pokušati da otvori glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici uprkos porukama Srba da će taj čin ugroziti njihovu bezbednost, otvoriti put novim iseljavanjima. Pitanje je samo kada će se to i desiti.

Glavno pitanje sada, u stvari, jeste da li će na Kurtijevu akciju, najavljeno "testiranje mosta", uklanjanje betonskih prepreka na severnoj strani, i kako reagovati KFOR čije su patrole svakodnevno na mostu, da li će se jednostavno skloniti, sa strane posmatrati šta se dešava, kao i tokom pogroma 2004. godine, kada, u mnogo slučajeva, nisu sprečili raspomamljenu masu da žari, pali, ubija, ruši.

Jedan od govornika na protestu pozvao je juče sunarodnike da ako krene akcija otvaranja mosta dođu do Ibra, posedaju, legnu na asfalt pa neka ih gaze, a svet neka gleda.

Na te eventualne scene, svet će se, sasvim je izvesno, uzbuditi taman onoliko koliko se uzbudio i 17. marta 2004. godine, koliko se uzbudio i jula 1999. kada su pobijeni žeteoci u Starom Grackom, koliko se uzbudio i kad su specijalci upadali na Sever, uz suzavac zauzimale zgrade opština i u desetinama drugih slučajeva.

Jedno je jasno, Srbe na severu KiM čeka veliko iskušenje. Dinar je zabranjen, kao i tablice, i srpska dokumenta, na Jarinju i Brnjaku su kosovska policija i carina, na putevima i srpskim imanjima su policijske patrole i vojne i policijske baze, pošte su pozatvarane, sirene za uzbunu iz Severne Mitrovice uklonjene, kamere po gradu su postavljene,  na jesen, to svi na Severu očekuju, na redu će biti škole i bolnice, jedine preostale srpske institucije na KiM.

"Nije ovo najgore što se Srbima na Kosovu kroz istoriju dešavalo. Nisu ovo najgora vremena, bilo je i gore i teže, kad su nas masovno ubijali, proterivali, vešali, streljali, gazili. Nama se čini da je sada najteže, ali, nije. I tada smo, ako i uvek opstajali, ostajali, nastavljali lozu, branili svoje, uvek nekako nalazili način da preživimo", kaže mi jutros, u retkom nastupu optimizma poslednjih meseci, poznanik se Severa KiM.

Međitim, na glavnom mostu na Ibru, između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice, danas oko podne stigla su četiri teška, natovarena kamiona koji su parkirani na južnom kraju mosta. Na taj način, po informacijama sa terena, počelo je testiranje stabilnosti mosta čije otvaranje danima najavljuju Aljbin Kurti i njegovi ministri. 

Istovremeno, u Skupštini opštine Severna Mitrovica u zgradi u Bošnjačkoj mahali, par stotina metara dalje, vodila se javna rasprava o nameri kosovskih vlasti da otvore glavni most na Ibru, čemu se Srbi iz severnog dela grada protive jer smatraju da će otvaranjem mosta biti ugrožena njihova bezbednost.

"Na mostu smo branili opstanak, sada branimo nestanak", pisalo je juče na jednom od transparenata koje su nosili Srbi koji su skupili snage i hrabrosti i pod budnim nadzornim kamerama protestovali kraj mosta.