Stigli teški kamioni: Počelo testiranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici; Novi protest Srba

Albanski mediji u Prištini ranije su javili da je tzv. Vlada Kosova za taj posao odvojila 10.000 evra kao i da su o nameri da testiraju most iz Direktorata tzv. kosovske policije obavestili KFOR

Na glavni most na Ibru između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice oko podne stigla su četiri teška, natovarena kamiona koji su parkirani na južnom kraju mosta i na taj način, po informacijama sa terena, počelo je testiranje stabilnosti mosta čije otvaranje danima najavljuju Aljbin Kurti i njegovi ministri.

Zamenik ministra za infrastrukturu privremenih prištinskih institucija Hisen Durmiši izjavio je da se završava proces ispitivanja infrastrukturne stabilnosti mosta na Ibru, kao i da se to radi u koordinaciji sa Kforom.

On je medijima u Kosovskoj Mitrovici rekao da nakon završetka tog procesa očekuju izveštaj od ugovorne kompanije da li je most stabilan za saobraćaj vozila.

"U roku od dva-tri dana očekujemo konačni izveštaj", rekao je Durmiši.

Albanski mediji u Prištini ranije su javili da je prištinska vlada za ispitivanje mosta odvojila 10.000 evra kao i da su o nameri da testiraju most iz Direktorata tzv. Kosovske policije obavestili KFOR.

Na mostu je i patrola italijanskih karabinjera, prisutno je još nekoliko vojnika KFOR-a a pojačano je i prisustvo kosovske policije.

Dolazak kamiona na most pratilo je više novinarskih ekipa iz Prištine dok novinari srpskih redakcija u Severnoj Mitrovici nisu o ovom događaju bili obavešteni.

Istovremeno, u Skupštini opštine Severna Mitrovica u zgradi u Bošnjačkoj mahali, par stotina metara dalje, u toku je javna rasprava o nameri kosovskih vlasti da otvore glavni most na Ibru čemu se Srbi iz severnog dela grada protive jer smatraju da će otvaranjem mosta biti ugrožena njihova bezbednost.

Protest Srba ispred policijske stanice

Više stotina građana Kosovske Mitrovice protestuje ispred policijske stanice u Severnoj Mitrovici nakon što su uhapšeni lideri Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević i Stefan Veljković. Oni zajedno sa civilnim organizacijama i Srpskom listom zahtevaju hitno puštanje dvojice političara, istovremeno osuđujući kako navode, prekomernu upotrebu sile od strane policije u uniformi i civilnoj odeći, prenosi "Kossev"

Portal navodi da je masa okupljenih građana vidljiva od nekadašnje Nis-ove pumpe, do same stanice i za sada protestuju mirno. Ipak, uočljivo je uznemirenje i kod njih, ali i u samom gradu.

Prema pisanju portala, prisutno je više stotina građana, među kojima su i čelnici Srpske liste, kao i juče predstavljene Srpske lige za Sever. Takođe, prisutan je i bivši sudija Nikola Kabašić.