Za teži prekršaj ostajete bez vozila: Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja nalaže žestoke kazne

Pored 161 putničkog vozila, pripadnici saobraćajne policije privremeno su oduzeli i 11 bicikala, 10 motocikala, tri teška teretna vozila, dva traktora i jedno zaprežno vozilo

U novom zakonu o bezbednosti saobraćaja će se naći mera privremenog ili trajnog oduzimanja vozila vozačima koji naprave teži saobraćajni prekršaj.

Pomoćnik direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković izjavio je za Tanjug da vozilo može da bude oduzeto trajno ili privremeno, pa čak i ako je pozajmljeno.

"To će ostati u novom zakonu. Privremeno oduzimanje može da traje dve godine. I tu se plaća ležarina. Bitno je da smo ušli u sam taj proces, jer to je nešto što postoji u Evropi i jednostavno postoji trajno oduzimanje. Tako da verujemo da ćemo mi prepisati taj model. To ćemo uskladiti sa evropskom praksom jer ta mera ima jako veliki uticaj", rekao je Koković.

Prema njegovim rečima, ta mera deluje preventivno na vozače koji su skloni vožnji, ne samo pod dejstvom alkohola, već i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

Koković je istakao i da je jedna od novina koja će imati veliki uticaj preventivno na ponašanje vozača, pa i putnika u saobraćaju, uvođenje crne kutije, što će proizvođači novih automobila morati da ugrađuju.

"Od 7. jula sva nova vozila, putnička M1 kategorije i laka teretna vozila, odnosno vozila do 3,5 tone nosivosti, moraće da poseduju crnu kutiju. Šta je crna kutija? Nešto slično kao u avionu, gde su iskupljeni svi podaci koliko si vozio koliko dugo i to brzo. Beleži nekoliko sekundi pre, za vreme, i nakon, pri tom ne snima se zvuk, znači beleži se brzina, položaj papučice gasa itd", rekao je on.

Ipak, naglašava, iz godine u godinu se smanjuje broj vozača koji voze pod dejstvom alkohola, pre svega jer sada lakše mogu da izgube ne samo vozačku dozvolu, već i vozilo.

Tokom prethodnih meseci oduzeto 188 vozila

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, privremeno su oduzeli 188 vozila od učinilaca težih prekršaja tokom prvih pet meseci primene ove mere, kaže za RT Balkan načelnik Uprave saobraćajne policije, pukovnik policije Slaviša Lakićević.

"Najveći broj vozila oduzet je na teritoriji PU za grad Beograd – ukupno 23 i PU u Šapcu – ukupno 21, dok je dvocifren broj vozila oduzet i na teritoriji policijskih uprava u Novom Pazaru (13), Subotici (12), Valjevu, Pančevu i Smederevu (po 11)", ističe.

On kaže da je najveći broj vozila, oko 36 odsto, oduzet od učinilaca prekršaja koji su mlađi od 30 godina, a dodaje i da su svi učinioci bili muškarci.

"Pored 161 putničkog vozila, pripadnici saobraćajne policije privremeno su oduzeli i 11 bicikala, 10 motocikala, tri teška teretna vozila, dva traktora i jedno zaprežno vozilo", kaže Lakićević, dodajući da je od dvojice učinilaca prekršaja vozilo oduzeto po tri puta, a od desetorice po dva puta.

Najviše oduzetih vozila je, prema rečima našeg sagovornika, marke "folksvagen" (18) i "fiat" (17), a 44 oduzeta vozila su vozila visoke klase (13 "audi", 11 "folksvagen pasat", 10 "Be-em-ve", 9 "mercedesa", 1 "folksvagen tuareg"…)

On podseća da se mera oduzimanja vozila primenjuje prema učiniocima težih prekršaja koji su u prethodne dve godine najmanje dva puta pravnosnažno osuđivani za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

"Kada se utvrdi da su ispunjeni uslovi za privremeno oduzimanje vozila, poziva se specijalno vozilo JKP 'Parking servisa', i vozilo se deponuje na mesto gde će biti obezbeđeno od strane policije do okončanja postupka pred sudom za učinjeni prekršaj", objašnjava Lakićević.

Kako izgleda procedura privremenog oduzimanja vozila

Procedura je veoma kratka i jasna – policajac detaljni snimi vozilo odmah nakon oduzimanja, kako bi kasnije postojala garancija da nije bilo dodatnih oštećenja i da se vozilo vraća u istom stanju u kom je oduzeto.

Protiv vozača se podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i od tog trenutka ono je u nadležnosti suda, koji odlučuje da li će, kada i pod kojim uslovima auto biti vraćen.

Ranije je u izjavi za RT Balkan Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja rekao da je ono što je zabrinjavajuće je to da se u proseku oduzimaju dva vozila dnevno.

"Trajno oduzimanje vozila nije još uvek obavezno, ali je na volji sudije da izrekne tu meru", objasnio je.

On je rekao da u savremenom zakonodavstvu ne postoji nijedna mera, koja može u potpunosti da spreči nekoga da ponovi delo, već da postoje samo mere koje će da smanje izvesnost ponavljanja.

Kako je rekao, mera oduzimanja vozila je bolja, nego da se oduzima vozačka dozvola, jer osobe mogu da sednu za volan i bez dozvole.