Hrvatski istoričari podeljeni oko veličanja ustaštva u Imotskom: Jadna je ovo država

Iako je u hrvatskom ustavu istaknuto da se ta država temelji na antifašizmu, a ne na ustaštvu NDH, "domoljubna atmosfera" je zastupljena i dan-danas

Hrvatski istoričari podeljenog su mišljenja u vezi s promocijom ustaštva u Imotskom, uoči i tokom koncerta pevača Marka Perkovića Tompsona – deo njih to osuđuje, ali deo ili ništa nije video ili sve što je u kontekstu Domovinskog rata ne smatra spornim.

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu Ivo Goldštajn, koji je bio član tzv. Veća za suočavanje s prošlošću, i čije je polje interesovanja Jasenovac, rekao je da su dešavanja u Imotskom sramotna.

Goldštajn je u izjavi za Hinu konstatovao da je "proustaška atmosfera i histerija koja je tamo vladala" rezultat promene u narativu koji se dogodio u vladajućoj strukturi u poslednjih nekoliko godina, odnosno pomicanja prema drugačijoj kulturi sećanja.

Podsetio je na dubrovačkog gradonačelnika Matu Frankovića, koji je u govoru u spomen na poginulog hrvatskog branitelja okupljene pozdravio sa "za dom spremni", ali i na izjave premijera Andreja Plenkovića u kojima je govorio da taj povik ima dvostruke konotacije.

 "Domoljubna atmosfera" u Imotskom

Osvrnuo se i na potpredsednika vlade Tomu Medveda, koji je na komemoraciji o poginulima u Blajburgu zahvaljivao hrvatskoj vojsci.

"Mislim da je to najbolji putokaz bio ovim uglavnom mladim ljudima u Imotskom šta treba uzvikivati, jer ako je ta ustaška vojska i jedan deo zločinaca koji je stradao u Blajburgu i Križnom putu, ako je to hrvatska vojska, onda ja ne znam zašto oni ne bi smeli da pevaju 'Juru i Bobana' i uzvikuju 'za dom spremni'. To nije po Ustavu, to nije hrvatska vojska. Voleo bih da se vlada drži slova Ustava", ističe Goldštajn.

Međutim, direktor Hrvatskog memorijalno-dokumentacionog centra Domovinskog rata Vlado Nazor rekao je za Hinu da je na koncertu u Imotskom osetio "domoljubnu atmosferu, a na stadionu nije video ustaške simbole".

"Video sam mnogo majica i zastava sa znakom HOS-a, jedinice iz Domovinskog rata, ali sve što je u kontekstu Domovinskog rata ne smatram spornim, pa i pesme koje su hrvatski branitelji pevali 1991. na prvoj crti bojišta. Baš kao pozdrav 'slava Ukrajini', koji se danas izvikuje u demokratskom svetu", kazao je, dodavši da je Tompsonova pesma "Bojna Čavoglave", kako je naveo, "domoljubna pesma".

Licemernim smatra to što se od koncerta u Imotskom pravi, kako kaže, slučaj, dok se u pojedinim mestima u dalmatinskom zaleđu na letnjim "slavama" šetaju osobe "s kokardama na kapama" i dok se bez ograde ističu pozdravi i simboli pod kojima su u Drugom svetskom ratu i posle njega "masovno ubijani Hrvati".

Pozdrav "za dom spremni" koristile Hitlerove sluge

Nekadašnji čelnik vladinog Veća za suočavanje s prošlošću Zvonko Kusić podsetioje da je to telo 2018. zaključilo da se pozdrav "za dom spremni" može koristiti u komemorativne svrhe, ne i provokacije, te odbacio prozivke da je zahvaljujući tome ustaški pozdrav dobio dvostruke konotacije, pri čemu se zloupotrebljava uspomena na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Istoričara Hrvoje Klasića je sramota što živi u državi u kojoj treba zakonski zabranjivati pozdrave koje su koristili sluge i saradnici Adolfa Hitlera.

"Jadna takva država u kojoj 2024. treba zakonski propisati da je pozdrav koji su koristili Hitlerove sluge i saradnici nešto štetno, da ga treba zakonski zabraniti i kažnjavati, umesto da je to svima očigledno", izjavio je za Hinu, te dodao "da Hrvatska tako pokazuje da je nezrela država prepuna nacionalista, i to ekstremnih nacionalista".

Ističe i da Hrvatska u Ustavu jasno navodi da se temelji na antifašizmu, a ne na ustaštvu Nezavisne Države Hrvatske, kao i to da je "za dom spremni" bio ustaški pozdrav i 1941. i 1991, i to što su počeli da ga koriste neki drugi koji sebe nisu nazivali tim imenom, ne menja na stvari.