Pupovac o ustaštvu u Imotskom: Alarmantne pojave, država nema svesti ili interesa da im stane na put

Ovakve pojave traže demokratski politički savez u odbrani Ustava i ustavnih vrednosti Hrvatske

Slavlje u Imotskom posledica je odnosa prema službenom pozdravu NDH na koji se nedovoljno reaguje i ne uzimaju se u obzir posledice njegove upotrebe u različitim društvenim sferama, od sabora do službenih komemoracija, izjavio je predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac.

"Ne tražim krivce za slavlje u Imotskom, tražim samo osvešćenost. Ne spadam među one koji bi ovu situaciju iskoristili za političku kampanju i prebacivanje odgovornosti na nekoga drugoga, kao što je to učinio predsednik Republike Hrvatske (Zoran Milanović)", rekao je Pupovac.

Komentarišući koncert u Imotskom Mate Bulića, Dražena Zečića i Marka Perkovića Tompsona, uoči kojeg se na glavnom trgu pevala ustaška pesma "Evo zore, evo dana", a na nastupu su neki nosili HOS-ove majice, a bile su istaknute i zastave s prvim belim poljem koje u svojem simbolu imaju ustaški poklič "za dom spremni", dodao je da je ovo stvar zaštite ustavnih vrednosti Hrvatske i potrebe za jasnijom zaštitom demokratskih vrednosti i demokratskih stremljenja Hrvatske.

Ovakve pojave, naveo je Pupovac, bile one u Saboru, ili na drugim mestima, ne samo u Imotskom nego i dan pre u Kninu, na glavnom kninskom trgu, alarmantne su i traže demokratski politički savez u odbrani Ustava i ustavnih vrednosti Hrvatske.

"Ne tako davno, u vreme kada se pojavila HOS-ova ploča s pozdravom ‘za dom spremni’ u Jasenovcu, onda je još funkcionisao demokratski savez u odbrani Ustava i ustavnih vrednosti. On se u međuvremenu raspao i oni kojima je primarni zadatak da stvaraju taj savez i čuvaju ga, a to su predsednik Republike i predsednik Sabora i druge političke figure u Hrvatskoj, nažalost, ili nemaju dovoljno svesti ili političkog interesa za to", rekao je Pupovac.

Možemo, kaže, razmišljati o promenama zakona, ali prvenstveno moramo "promeniti naš politički odnos prema tome". To je stvar naše opšte nacionalne odgovornosti, svih kojima je stalo do demokratske Hrvatske, rekao je Pupovac, prenosi Hina.