Srbija i Balkan

Stokholmski sindrom ili nešto gore: Konaković moli EU i SAD da im ostave nadzornika

Zahtev Elmedina Konakovića da OHR ostane može da se tumači kao jedna vrsta Stokholmskog sindroma, jer BiH ne želi da se oslobodi tamničara i kolonijalnog upravnika, poručuje zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac
Stokholmski sindrom ili nešto gore: Konaković moli EU i SAD da im ostave nadzornikaGetty © Samir Jordamovic/Anadol

Poziv Elmedina Konakovića za ostanak visokog predstavnika je poziv na konačni raspad BiH, jer i sama Evropska unija zahteva od BiH odlazak OHR-a i stranih sudija, poručuje za RT Balkan zamenik predsedavajuće Saveta ministara BiH Staša Košarac.

Ministar inostranih poslova u Savetu ministara Elmedin Konaković zatražio je od članica Saveta za sprovođenje mira, zvaničnika SAD, EU, kao i zemlja članica Unije da zadrže OHR u BiH. Konaković u pismu, koje prenosi zagrebački "Večernji list", tvrdi da bi BiH u suprotnom postala "nefunkcionalna zemlja" izložena navodnom malignom ruskom uticaju.

On smatra da bi "minorne političke snage mogu zloupotrebiti sistem i zaustaviti sve procese, uključujući i one koji se tiču potrebnih reformi EU".

"Ne tražimo prečice. Mnogo smo radili da napredujemo na putu ka EU, ali proevropske snage BiH ne mogu se same boriti protiv destruktivnog ruskog uticaja", tvrdi Konaković.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručuje da Konaković pozivom da OHR ostane demonstrira da je na dobrom putu da BiH vrati u srednji vek.

"Posle današnjeg istupa, logično je očekivati da zatraži povratak velikog vezira i punu jurisdikciju sultana i Porte nad BiH. Tako bi se izbegao uticaj Vizantije i spremno dočekala aneksija Austrije", poručuje Dodik na Iksu.

Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH ističe da je i sama Evropska komisija potvrdila je da BiH sa visokim predstavnikom ne može postati članica EU, pa Konaković i razni "konakovići" ne zagovaraju ostanak okupatorskog OHR-a zbog evropske budućnosti BiH.

"Sa OHR-om i strancima u institucijama BiH, ova zemlja je u fazi raspadanja. Konakovićev poziv za ostanak OHR-a je poziv na konačni raspad BiH", naveo je Košarac, ističući da su OHR i Šmit su potrebni bošnjačkim političarima zbog njihovih ambicija i želja za centralizacijom BiH, zbog negiranja Dejtona i derogiranja ustavnih nadležnosti.

"OHR im je ključni saveznik u borbi protiv Srpske i dejtonskog koncepta BiH."

Košarac kaže da njegov zahtev može da se tumači kao jedna vrsta Stokholmskog sindroma, jer BiH ne želi da se oslobodi tamničara i kolonijalnog upravnika, koji otima suverenitet države.

"Neverovatna je i krajnje paradoksalna njegova tvrdnja da će BiH bez OHR-a postati nefunkcionalna zemlja izložena navodnom malignom ruskom uticaju. BiH je nefunkcionalna zemlja zbog malignog uticaja američkog ambasadora Majkla Marfija i fantoma iz OHR-a Kristijana Šmita, kao i sluganstva i poniznositi bošnjačkog političkog faktora", objašnjava Košarac.

Jedino rešenje je, kaže Košarac, mirno razdruživanje.

"Bošnjački političari ne žele da shvate da je implementacija Dejtonskog sporazuma i dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda jedini ispravan i jedini moguć put", naglašava Košarac.

Pravnik Ognjen Tadić ocenio je da je Elmedinu Konakoviću bolje da zamoli za oproštaj Srbe i Hrvate zbog višedecenijskih pokušaja Bošnjaka da im otmu BiH, umesto što traži ostanak OHR-a.

"Dakle, ako Konaković ima potrebu nekome da se ispoveda i predstavi kao lider Bošnjaka, koji su, po navodima iz njegovog pisma, nedorasli tome da budu državotvoran narod koji može da nosi svoj deo odgovornosti za BiH zajedno sa Srbima i Hrvatima, onda neka piše Savetu bezbednosti UN, jer je besmisleno da piše adresama koje ne donose odluku o imenovanju visokog predstavnika za BiH", konstatovao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Konakoviću je, ipak, najbolje da piše lideru SNSD-a Miloradu Dodiku i lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću, korektno prizna da je BiH otišla u slepu ulicu i zamoli da se oproste višedecenijski pokušaji Bošnjaka da od Srba i Hrvata otmu BiH, pa da se zajedno pokuša vratiti na pravi dejtonski put.

image