Srbija i Balkan

Tejlor Svift posvađala Zagreb i Sarajevo: "A veličanje ustaštva u Hrvatskoj može?"

Sarajevski portal "Kliks" piše da bi bilo dobro kada bi Ante Letica zvaničnom dokumentacijom dokazao svoju tvrdnju da se Evropa susreće sa "građanima arapskog, muslimanskog, bošnjačkog porekla koji su se radikalizovali i radikalniji su od svojih učitelja"
Tejlor Svift posvađala Zagreb i Sarajevo: "A veličanje ustaštva u Hrvatskoj može?"© Tanjug/Photo by Scott A Garfitt/Invision/AP

Bivši šef hrvatske tajne službe (SOA) Ante Letica komentarisao je otkazivanje koncerta američke pop zvezde Tejlor Svift, zbog opasnosti od terorizma, istakavši da se Evropa već duže vreme susreće sa tim problemom, jer su, kako kaže, "učenici postali radikalniji od svojih učitelja".

"Evropa se susreće već duže vreme sa svojim stanovnicima koji su druga, treća generacija građana arapskog, muslimanskog, bošnjačkog porekla, kako hoćete, koji su se radikalizovali i radikalniji su od svojih učitelja", rekao je Letica za HRT.

Njegova izjava je naišla na oštru osudu u delu javnosti BiH, a sarajevski portal "Kliks" piše da bi bilo dobro kada bi Letica zvaničnom dokumentacijom dokazao ovu svoju tvrdnju. Jer, u suprotnom, navode, radi se o još samo jednoj ispraznoj, islamofobnoj, sramotnoj i neprijateljskoj izjavi protiv naroda u državi s kojom Hrvatska deli više od hiljadu kilometara granice.

Prvo zbog dela "građana arapskog i bošnjačkog porekla, kako hoćete" koje stavlja u istu ravan i etiketira ih, a zatim bi trebalo nečim dokazati tzv. "radikalizaciju bošnjačkih građana".

Rečima "kako hoćete" dok govori o Arapima i Bošnjacima, izjednačavajući ih, može samo biti plod neznanja ili primitivizma odnosno bezobrazluka, piše portal i dodaje da se to isto odnosi i na "radikalizaciju bošnjačkih građana".

Portal primećuje da navodni pomagač najmanje dvojici muškaraca koji su planirali napad u Beču ima hrvatsko poreklo, a ne bosansko, što su, kažu, potvrdile i austrijske vlasti.

"A kada govorimo o trenutnoj situaciji u Hrvatskoj, onda recimo da su sinoć hiljade ljudi u Imotskom ponovo veličale ustaše, ustaški pokret, podizali desnicu i skandirali pozdrav koji je, na primer, zabranjen u Nemačkoj", piše "Kliks".

To, navode, za Leticu, verovatno nije radikalizacija hrvatskih građana.

"Pesme posvećene zapovednicima zloglasne ustaške Crne legije Juri Francetiću i Rafaelu Bobanu su možda 'domoljubne', kao i ona 'Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije'", navodi portal i dodaje: "Ova izjava Letice, i to na HRT-u, je jednako neutemeljena i uvredljiva kao ona bivše hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je 2016. godine ničim izazvana rekla da se u BiH iz tzv. Islamske države vraćaju 'hiljade boraca' te da BiH 'ima 10 hiljada islamističkih terorista'".

image