Niš u bojama ruske zastave: Kursk – Niš je s vama! (VIDEO)

Tvrđavski most svetleo je u bojama ruske zastave, a društvo srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika "Naisus" istaklo je u centru grada transparent sa natpisom Kursk – Niš je sa vama!

U znak podrške bratskom ruskom narodu u gradu Kursku, Niš je juče svetleo u bojama zastave Ruske Federacije.

Tvrđavski most preko Nišave, koji spaja Trg kralja Milana i Tvrđavu, svetleo je u bojama ruske zastave, a u akciji podrške svom ruskom pobratimu – Kursku, sinoć je učestvovalo i društvo srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika "Naisus".

Ovo udruženje je istaklo u centru grada transparent sa natpisom "Kursk – Niš je sa vama!"

Grad Niš se od 1920. pobratimio sa 17 stranih gradova i opština, a prvo bratimljenje bilo je sa ruskom gradom Kurskom 1920. godine, a poslednje sa egipatskim leovalištem Šarm El Šeikom (Egipat), 2022.

Bratimljenje sa Kurskom na početku prošlog veka smatra se najstarijih bratimljenja jednog srpskog grada sa drugim. Najveći broj bratimljenja Niš je imao sa ruskim gradovima i opštinama- četiri, a potom sa grčkim i bugarskim – po dva.

Podsetimo, ukrajinske snaga pokušale su da prodru unutar ruske teritorije u Kurskoj oblasti, ali ih je u tome sprečila ruska vojska.

Od početka ukrajinske ofanzive na Kursku oblast Kijev je izgubio do 945 vojnika i 102 jedinice vojne tehnike, između ostalog, 12 tenkova, 17 oklopnih vozila, dva PVO sistema "buk M1", kao i tri artiljerije.