Ukrajinski ambasador veliča ustaštvo: Šahovnica i zastava Ukrajine na kninskoj tvrđavi (FOTO)

Da se slično sličnom raduje pokazao je i Vasilij Kirilič, ambasador Ukrajine u BiH i Hrvatskoj, koji je na Iksu objavio fotografiju sa obeležavanja "Oluje", na kojoj se vidi da osim šahovnice stoji i ukrajinska zastava

Iako Hrvatska u Ustavu jasno navodi da se temelji na antifašizmu, a ne na ustaštvu Nezavisne Države Hrvatske, kao i to da je "Za dom spremni" bio ustaški pozdrav i 1941. i 1991, "domoljubna atmosfera" je prisutna i danas.

Brojni hrvatski istoričari ne ustručavaju se da veličaju ustaške "učinke" građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji.

Osim što se na kninskoj tvrđavi vijorila hrvatska zastava prilikom obeležavanja 29. godišnjica operacije "Oluja", u toku koje su proterali oko 250.000 Srba i ubili najmanje 2.000, ove godine ponovo je zalepršala i ukrajinska zastava.

Da li je možda Ukrajina poželela da preuzme hrvatski scenario "mirne reintegracije pobunjenih područja" Donbasa i Luganskog? Srećom, u tome nije uspela.

Da se slično sličnom raduje pokazao je i Vasilij Kirilič, ambasador Ukrajine u BiH i Hrvatskoj, koji je na Iksu objavio fotografiju sa obeležavanja "Oluje" na kojoj se vidi da osim šahovnice stoji i ukrajinska zastava.  

Uz fotografiju objavio je i reči direktora hrvatskog istoričara Ante Nazora: "Zastava na kninskoj tvrđavi znači ostvarenje stoletnog sna hrvatskih generacija o slobodnoj i celovitoj Republici Hrvatskoj. Živela Hrvatska! Slava Ukrajini!"

Ustaški poklici na koncertu hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona u Imotskom ponovo su uverili javnost da se tamo ništa nije promenilo.

Tako je Ante Nazor rekao je da je na koncertu u Imotskom osetio "domoljubnu atmosferu, a na stadionu nije video ustaške simbole".

"Video sam mnogo majica i zastava sa znakom HOS-a, jedinice iz Domovinskog rata, ali sve što je u kontekstu Domovinskog rata ne smatram spornim, pa i pesme koje su hrvatski branitelji pevali 1991. na prvoj crti bojišta. Baš kao pozdrav 'slava Ukrajini', koji se danas izvikuje u demokratskom svetu", kazao je, dodavši da je Tompsonova pesma "Bojna Čavoglave", kako je naveo, "domoljubna pesma".

Licemernim smatra to što se od koncerta u Imotskom pravi, kako kaže, slučaj, dok se u pojedinim mestima u dalmatinskom zaleđu na letnjim "slavama" šetaju osobe "s kokardama na kapama" i dok se bez ograde ističu pozdravi i simboli pod kojima su u Drugom svetskom ratu i posle njega "masovno ubijani Hrvati".