Srbija i Balkan

Humanitarcu iz Republike Srpske Priština ponovo zabranila versku posetu Kosmetu

Arlov je apelovao na međunarodnu zajednicu kao i Euleks i Unmik da reaguju ukazujući da društveno uređenje u 21. veku u Evropi ne može da počiva, i da se temelji na hapšenju, zastrašivanju, konfiskovanju imovine i zabrani slobode kretanja
Humanitarcu iz Republike Srpske Priština ponovo zabranila versku posetu Kosmetu© Erkin Keci/Anadolu Agency

Predsedniku Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Miloradu Arlovu ponovo nije odobren zahtev da na Preobraženje Gospodnje 19. avgusta poseti južnu srpsku pokrajinu, kako bi prisustvovao hramovnoj slavi u Prilužju.

"Obratio sam se 7. avgusta oficiru za vezu Kancelarije Prištine u Beogradu da mi Priština dozvoli versku posetu Kosovu i Metohiji od 18. do 20. avgusta, a danas sam dobio negativan odgovor, da nije odobren ulazak na teritoriju "Kosova". Kao mnogo puta do sada i ovoga puta dobio sam odgovor – Vaš ulazak nije odobren budući da ne pripadate kategoriji zvaničnika koji su obuhvaćeni briselskim sporazumom", rekao je Arlov, preneo je RTRS.

Arlov je naveo je da je o ovome obavestio šeficu Unmika u Prištini Karolinu Zijade.

"Zamolio sam je da se uključi u slučajeve narušavanje slobode kretanja, kako meni tako i mnogim humanim ljudima i javnim ličnostima, rukovodeći se njenim obraćanjem u UN u Njujorku", navodi Arlov u saopštenju.

Kako kaže, uputio je apel međunarodnoj zajednici, Euleksu, i Unmiku da reaguje, navodeći da društveno uređenje u 21. veku u Evropi ne može da počiva, i da se temelji na hapšenju, zastrašivanju, konfiskovanju imovine i zabrani slobode kretanja.

"Uz versku posetu želeo sam i da uručim stipendije za sedmoro dece, koju pomažemo devetu godinu, ali to ćemo morati učiniti ipak 23. avgusta na administrativnom prelazu Jarinje", dodao je Arlov.

Podsetimo da su privremene prištinske institucije i u junu zabranile Miloradu Arlovu da uđe na Kosmet i da na Vidovdan bude sa svojim narodom i sveštenstvom u Gračanici, na Gazimestanu i u Kosovskoj Mitrovici.

image