Vučević: U idealnim uslovima najmanje 24 meseca potrebno da se počne sa realizacijom projekta "Jadar"

Premijer je pozvao javnost da se o temi eksploatacije litijuma razgovara u parlamentu

Ukoliko bi sve po pitanju projekta Jadar bilo idealno i ukoliko bi postojao konsenzus u društvu, najmanje 24 meseca bilo bi potrebno da se počne sa realizacijom tog projekta, rekao je premijer Miloš Vučević.

"Najmanje 24 meseca, a da sve bude idealno, potaman, nam treba da bi realizovali taj projekat. Niko ne žuri, nikakva odluka se ne donosi preko noći", rekao je Vučević novinarima nakon predstavljanja rezultata 100 dana rada Vlade.

Na pitanje novinara zbog čega projekat "Jadar" nije bio deo izborne kampanje kada je prvih 100 dana vlade obeležila najava mogućnosti da se realizuje projekat "Jadar", Vučević je rekao da u ovom trenutku postoji na snazi samo uredba o prostornom planu posebne namene, koja je vraćena na snagu nakon odluke Ustavnog suda, te da sve mora da se krene iz početka.

"Sve ono što dalje mora da se radi, daleko smo mi od pitanja da se otvara rudarska jama", istakao je Vučević.

Podsetio je da je u Srbiji za 21 godinu otvoren samo jedan rudnik, "Čukaru Peki", kod Bora.

"A danas nas bombarduju da će Srbija biti prekopana, raskopana i da će se otvarati na desetine rudnika", rekao je Vučević.

Ponovio je da bar 24 meseca neće biti realizacije projekta "Jadar" i pozvao je javnost da se o temi eksploatacije litijuma razgovara u parlamentu.

"Hajde da iskoristimo ta 24 meseca, da o tome pričamo u parlamentu, hoćemo na referendum", rekao je Vučević.

Premijer je rekao da to što pojedini mediji pišu da je 10. avgust za kada su zakazani protesti ekoloških aktivista, zapravo "novi 5. oktobar" govori upravo to da cilj protesta nije zaustavljanje projekta "Jadar", već rušenje vlasti bez izbora.

"Naravno da nije po sredi litijum. To je trenutni 'lajt motiv' nešto što se stavlja u fokus jer može da uzburka emocije građana, kao što je bio slučaj sa tragedijama u maju prošle godine, tada im je to bila tema protesta", rekao je Vučević odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše pomenute navode pojedinih medija.

Pominjanje 5. ili 6. oktobra asocira na političke promene, dodao je premijer, i iz toga može da se zaključi da krajnji cilj nije zaustavljanje rudarskog projekta već rušenje vlasti.

"Neće biti ni 5. ni 6. oktobra. Svako naravno ima pravo da izrazi svoje stavove, ali nasilje ne može niko da vrši. O tome nema rasprave", rekao je premijer.

Vučević je poručio da će se sve odluke u vezi sa rudarenjem u zemlji donositi pažljivo i bez žurbe.

"I da dođe do političke smene koju oni toliko žele, i da dođu na vlast, i te kako bi realizovali projekat 'Jadar', jer su oni i doveli 'Rio Tinto' u Srbiju. To nemojte da zaboravite", poručio je premijer.