Kosovska policija zaustavila gradnju ulica u naselju "Sunčana dolina" kod Zvečana

Projekat pokrenula Vlada Srbije 2016. godine sa namerom da se podignu kuće i stanove za 1.500 povratničkih porodica, vlasti tzv. Kosova optužile Srbiju da na ovaj način "kolonizuje Kosovo"

Pripadnici tzv. kosovske policije zaustavili su i praktično zabranili dalje radove na asfaltiranju ulica u naselju "Sunčana dolina" u opštini Zvečan na severu Kosova i Metohije.

Zamenik komandira KPS za region Sever Veton Eljšani za prištinske medije rekao je da je razlog za obustavu to što izvođač radova nije imao potrebne dozvole kao i da se ispituje zakonitost radova u ovom naselju.

Gradnju naselja "Sunčana dolina" iznad centra Zvečana pokrenula je Vlada Srbije 2016. godine. Prve porodice, uglavnom one sa više dece i socijalno ugrožena lica uselile su se ove godine, dok vlasti tzv. Kosova izgradnju naselja od početka smatraju "nelegalnim projektom", odnosno tvrde da se naselje podiže bez dozvola vlasti u Prištini.

Prištinski ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljubrin Aljiju jula 2021. izjavio je u Skupštini tzv. Kosvoa da je "izgradnja 'Sunčane doline' na severu nelegalna i da je to "u celini nezakonita radnja i suprotna bilo kom zakonu i da je finansira Republika Srbija".

I dok je, kako je 2016. prilikom pokretanja projekta najavljeno iz Vlade Srbije, ideja bila da se kod Zvečana podigne naselje u koje bi se smestilo oko 1.500 povratničkih porodica, iz Kurtijevog Samoopredeljenja, u vreme kada je ova stranka još bila u opozicije rečeno je da je to pokušaj "kolonizacije Kosova" od strane Srbije.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković prošle godine je rekao da "održivog povratka Srba na Kosovo ne može da bude bez zadovoljavanja osnovnih socijalnih pretpostavki" i da je "iz te elementarne logike prostekla i ideja povratničkog naselja 'Sunčana dolina'".

Prema rečima Petkovića, do tog trenutka bilo je izgrađeno 118 stambenih objekata sa ukupno 289 stambenih jedinica.

Inače, početkom ove godine ministri u vladi tzv. Kosova Dželjalj Svečlja i Eljber Kranići izjavili su u Severnoj Mitrovici da je tokom 2023. godine u četiri opštine na Severu pokrenuta izgradnja 40 kuća za Albance povratnike kao i da će uskoro biti otvoren novi poziv, vredan tri miliona evra za izgradnju novih kuća za Albance povratnike.

Prošle godine, u Severnoj Mitrovici, prilikom izgradnje pristupnog puta potrebnog za obnovu jedne albanske kuće, probijen je put kroz staro srpsko groblje u tom gradu, oskrnavljeno je više grobova a deo kostiju Srba sahranjenih na tom groblju završio je na deponiji u Severnoj Mitrovici.

Avgusta prošle godine ministar Ljiburn Aljiju izjavio je da će u narednom periodu biti renovirane postojeće i izgrađene nove kuće za Albance na severu kao i da se radi o "lepoj vesti za Albance".