Pupovac: Domovinski rat nije veš mašina koja može da opere najsramniji pozdrav

Ustaše srećem 35 godina, ali ovo u Saboru dosad nisam doživeo, kaže Pupovac u autorskom tekstu osvrćući se na upotrebu pokliča "za dom spremni"

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac pozvao je predsednika Hrvatske, Sabora i premijera hrvatske da svojim primerom pokažu kako da se zaštite ustavni poredak i ustavne vrednosti u zemlji.

Pupovac se u autorskom tekstu za "Jutarnji list" osvrnuo na korišćenje pozdrava "za dom spremni" prethodnih dana u Hrvatskoj, navodeći da prve reakcije nosilaca vlasti nisu ohrabrujući.

"Uzdam se u to da će na ovom primeru osvestiti da je njihova ustavna obaveza i saradnja o zaštiti ustavnog poretka, jer ovo više nije nesrećna i štetna, u nekim svojim aspektima i sama protivustavna 'hrvatska igra prestola'. Ovo je mnogo opasnije od nje", upozorava Pupovac.

Sa govornice Hrvatskog sabora 25. juna pozdravljalo se ustaškim pozdravom, a da niko nije bio ni opomenut a kamoli kažnjen, kaže Pupovac.

"Niko verovatno nije ni pomislio kako je to odjeknulo u ušima njihovih kolega koji predstavljaju srpsku, jevrejsku ili romsku nacionalnu manjinu ili u ušima pripadnika naroda koje predstavljaju", kaže Pupovac.

Podseća da je sve manje svesno ili im je sve manje važno što je uz taj pozdrav, prema procenama Memorijalnog muzeja holokausta u SAD, na području NDH uspostavljeno najmanje 15 koncentracionih logora i logora smrti kojima su upravljale same ustaše. 

"Ćirilično pismo je bilo zabranjeno, Srpska pravoslavna crkva preimenovana u Hrvatsku pravoslavnu crkvu, a pravoslavni vernici prisilno ili pod okolnostima egzistencijalne opasnosti prelazili na katoličanstvo", podseća Pupovac.

Ocenjuje da je "lukavstvo uma" upotrebljeno u tumačenju takozvanog domovinskog rata kao "veš mašini koja može oprati najkrvaviju odoru ili najsramniji pozdrav".

"Ovde ću samo reći da ova vrsta lukavstva, s tom vrstom namere da se ustaški pozdrav opere u kontekstu domovinskog rata, sadrži ne samo moguću, već i realnu opasnost da domovinski rat ozbiljno i trajno uprlja neoperivom zločinačkom prljavšitnom ustaškog pokreta, Nezavisne Države Hrvatske i njihovog pozdrava smrti", kaže on.

Ipak, podseća da ma koliko neki romantizirali i "moralno estetizirali" domovinski rat upoređujući ga sa "čistoćom gorskog potoka" ili "dečijih očiju", on ima svoje ozbiljne tamne strane.

"Zato se ovo njegovo odavno nekrotično slepo crevo ne bi smelo zadržavati kao fantomska pupčana vrpca današnje Hrvatske", zaključuje Pupovac.