Srbija i Balkan

Posle protesta prohodni autoput i stanice "Prokop" i "Novi Beograd", oglasio se "Rio Tinto"

Saobraćaj u centru grada je uspostavljen, a odblokiran je i saobraćaj na autoputu kod mosta "Gazela"
Posle protesta prohodni autoput i stanice "Prokop" i "Novi Beograd", oglasio se "Rio Tinto"© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Protest protiv kompanije "Rio Tinto", iskopavanja litijuma u Srbiji i projekta "Jadar" održan je sinoć u Beogradu i na njemu se okupio veliki broj građana.

Nakon govora održanih na Terazijama okupljeni su otišli do "Gazele" da bi se oko 21 sat podelili u dve kolone - jedna koja je otišla na "Prokop" a druga na železničku stanicu "Novi Beograd".

Demonstranti koji su noć proveli na železničkoj stanici "Novi Beograd" povukli su se jutros sa pruge posle dolaska policije.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je intervencijom policije jutros u 5.30 minuta, uz striktno poštovanje policijskih ovlašćenja, omogućeno nesmetano odvijanje železničkog saobraćaja i najavio krivične prijave protiv svih počinilaca krivičnih dela prekida međunarodnog javnog saobraćaja i ugrožavanja bezbednosti građana.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u skladu za zakonima Republike Srbije i svojim zakonskim ovlašćenjima, omogućilo nesmetano odvijanje železničkog saobraćaja čime su stvoreni uslovi za normalno funkcionisanje društvenog života u interesu svih građana", naveo je Dačić, a saopštio MUP.

On je istakao da će policija podneti krivične prijave protiv svih počinilaca krivičnih dela prekida međunarodnog javnog saobraćaja i ugrožavanja bezbednosti građana.

Saobraćaj u centru grada je tokom noći uspostavljen, a odblokiran je i saobraćaj na autoputu kod mosta "Gazela".

Organizatori su ranije saopštili da je njihov zahtev da se donese zakon o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u Srbiji, a jedan od organizatora predsednik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović rekao je u subotu veče da će blokade trajati dok se taj zahtev ne ispuni.

Skupovi protiv "Rio Tinta" organizovani su prethodnih dana širom Srbije.

Kompanija "Rio Tinto" oglasila se noćas saopštenjem u kojem prete da će "svim raspoloživim pravnim sredstvima" braniti "reputaciju kompanije", drugim rečima tužbama.

U saopštenju se navodi i da nije tačno da bi rudnik projekta "Jadar", "bio prvi i jedini rudnik u naseljenom, plodnom, vodnom, živom mestu".

Navode "da u svetu već rade litijumski rudnici poput rudnika 'Grinbušez' u Australiji koji se nalazi tik uz istoimeni grad u kome se, u gusto pošumljenom okruženju, uz rudarstvo uspešno odvijaju poljoprivredne aktivnosti, a pogotovo uzgoj vinove loze. Osim toga, samo u EU razvijaju se slični litijumski projekti u naseljenim mestima, uključujući i projekte u zonama zaštite prirode Natura 2000", odgovaraju iz ove kompanije.

Iz "Rio Tinta" navode i da nije tačna informacija da je "rudna renta u Srbiji najniža".

"Rudna renta u Srbiji za metaličke sirovine, u koje spada i litijum iznosi pet odsto i jednaka je ili viša u odnosu na većinu drugih zemalja u svetu. Ako bi projekat 'Jadar' bio realizovan, bio bi podložan jednoj od najviših rudnih renti na svetu za vertikalno integrisan tip projekta kakav je Projekat 'Jadar'- pet odsto od prihoda kompanije, odnosno oko osam odsto na vrednost koncentrata, što je skoro dvostruko više u poređenju sa Australijom, koja je relevantna kao najveći svetski proizvođač litijuma iz čvrste stene", navodi se u saopštenju.

Održan je sastanak u Predsedništvu Srbije, na kojem je predsednik Aleksandar Vučić sa saradnicima razmatrao situaciju povodom protesta i preduzimanja daljih koraka. Kako je najavljeno, Vučić će se danas u 11 časova obratiti javnosti iz Palate Srbija.

Protest pod parolom "Rudnika neće biti" počeo je na Terazijama nešto pre 19 sati, gde su se okupljenima obratili glumica Jelena Stupljanin, predsednik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović, pesnikinja Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), glumica Svetlana Bojković i naučni savetnik Instituta za hemiju životne sredine Dragana Đorđević.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je prethodno da analiza trenutne situacije u Srbiji ukazuje da bi prirodnu zabrinutost građana zbog eksplloatacije litijuma Zapad mogao da zloupotrebi za izazivanje nereda i destabilizaciju Srbije.

"Ideja je da se, pod plaštom dobrih namera, preko marionetskih medija i nevladinih organizacija, podstaknu negativne emocije u društvu kako bi se narod okrenuo protiv državnog vrha", napomenula je Zaharova.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da su ga ruske službe obavestile da se spremaju masovni neredi u pokušaju državnog prevrata.

"Dobili smo zvanične informacije od Ruske Federacije, zvaničnim kanalima prenete i donete informacije. Dobili smo informacije, bavimo se time. Nadležna je BIA, ljudi specijalizovani za to u Vladi Srbije rade svoj posao", rekao je on.

Policija u Subotici, u saradnji sa BIA, uhapsila je u petak četiri lica, koja su planirala napad na policiju i izazivanje nasilja i nereda na protestu u Beogradu, saopštio je MUP.

image