Apel da se hitno odobri angažovanje helikoptera MUP-a Srbije: U opasnosti Nacionalni park "Sutjeska"

Direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" Zoran Čančar istakao je da je situacija zabrinjavajuća

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac zatražio je od bošnjačkih ministara u Savetu ministara da hitno i bez odgađanja postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koji će pomoći u gašenju požara u Nacionalnom parku "Sutjeska".

"Helez, Konaković i Forto pod hitno treba da prestanu sa političkim manipulacijama i populizmom, jer sada zaista nije vreme za to", naglasio je Košarac.

On je istakao da je situacija na terenu alarmantna i neophodna je pomoć Helikopterskom servisu Srpske i ljudstvu koje je angažovano na suzbijanju požara.

Košarac je naveo da procene na terenu govore da širenje požara može zaustaviti jedino helikopter MUP-a Srbije čiji je kapacitet vedra 5.000 litara, odnosno neuporedivo veći od kapaciteta helikoptera Oružanih snaga BiH.

"Ukoliko ne bude data saglasnost za angažovanje helikoptera iz Srbije, Nacionalnom parku 'Sutjeska' preti šteta nesagledivih razmera. To ne smemo dopustiti", naglasio je Košarac.

On je dodao da ga je danas kontaktirao i načelnik opštine Foče Milan Vukadinović, koji je upozorio na alarmantnost situacije, te da su ljudi izuzetno zabrinuti i nikome nije potreban jeftin populizam bošnjačkih ministara, već konkretna akcija i odgovorno ponašanje.

"Zato ponovo apelujem na Heleza, Konakovića i Fortu da promptno reaguju i prioritetno daju saglasnost za angažovanje potrebne pomoći iz Srbije u borbi protiv vatrene stihije i sprečavanju katastrofe", rekao je Košarac.

On je naglasio da svi moraju dati doprinos i pomoći Helikopterskom servisu Srpske i direktoru Bobanu Kusturiću u nadljudskim naporima da suzbiju požar i spreče štetu neviđenih razmera.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Boris Trninić upozorio je da u Nacionalnom parku "Sutjeska" na lokalitetu Tjentišta gori stogodišnja crnogorična šuma i da je neophodno hitno angažovanje helikoptera za gašenje požara Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije kako bi pomogao Helikopterskom servisu Republike Srpske i ljudstvu angažovanom na terenu.

"U proteklih 48 časova ulažu se ogromni napori da se spreči širenje požara na Tjentištu. Ljudski i tehnički resursi si skoro iscrpljeni i ukoliko ne bude angažovan veći vazduhoplov za gašenje požara iz Republike Srbije može doći do ekološke katastrofe u prašumi Perućica i na celoj teritoriji Nacionalnog parka Sutjeska", naveo je Trninić.

On je upozorio da preti nesaglediva šteta i katastrofa u ekološkom i materijalnom smislu jer je ugroženo ogromno područje sa stoljetnom najkvalitetnijom šumom u jugoistočnoj Evropi, biosistem Nacionalnog parka "Sutjeska" i prašume Perućica.

Zoran Čančar, direktor Nacionalnog parka "Sutjeska" istakao je za RTRS, da je situacija zabrinjavajuća.

"Situacija je zabrinjavajuća i teška, teren je strm i nepogodan da bi se prišlo. Zahvaljujući Helikopterskom servisu Republike Srpske i vatrogasnim jedinicama Foča i Gacko, mi se trudimo da lokalizujemo požar, da se ne širi dalje", napominje Čančar.

Čančar je izrazio zabrinutost širenja požara, na regiji koja je pokrivena četinarima, koji su na veoma nepristupačnom terenu.

Pripadnici Helikopterskog servisa Republike Srpske od ranih jutarnjih časova nastavili su borbu sa vatrenom stihijom u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska" i do sada je izbačeno 20.000 litara vode, izjavio je direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić.