Srbija i Balkan

Nacionalni park Sutjeska i dalje gori: Sarajevo ne dozvoljava pomoć helikoptera MUP-a Srbije

U gašenju požara učestvuju dva helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske , kao i helikopter Oružanih snaga BiH
Nacionalni park Sutjeska i dalje gori: Sarajevo ne dozvoljava pomoć helikoptera MUP-a Srbije© TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

Vatra u Nacionalnom parku Sutjeska i dalje gori, potvrdio je Direktor Nacionalnog parka Zoran Čančar, i dodao da je  nerazumljivo što institucije BiH nisu dale dozvolu da se i helikopter MUP-a Srbije uključi u gašenje vatre koja je obuhvatila više 150 hektara.

"Gašenje otežava jak vetar. Požar je zahvatio i borovu šumu", izjavio je Čančar za za Radio Republike Srpske

Dva helikoptera Helikopterskog servisa Srpske učestvuju u gašenju, kao i helikopter Oružanih snaga BiH.

"Najveći problem biće gašenje borove šume", naglašava Čančar.

Košarac: Bošnjačka politika je protiv saradnje Srpske i Srbije

Zamenik predsedavajuće Saveta ministara Staša Košarac je poručio da nema nameru da o požarima polemiše sa Elmedinom Konakovićem niti sa bilo kojim drugim ministrom "Trojke", jer nema mesta za populizam u situaciji kada gori u Nacionalnom parku "Sutjeska".

"Ponoviću, helikopteri Oružanih snaga BiH nemaju dovoljan kapacitet i nepouzdanog su kvaliteta, za razliku od helikoptera Srbije, čiji je kapacitet neuporedivo veći i može zaustaviti širenje požara. Ali, to očigledno bošnjačkim političarima nije važno. Oni i na ovom primeru pokazuju da odbijaju regionalnu saradnju, pretvarajući FBiH u fildžan državicu", naveo je Košarac u izjavi za Srnu.

Dodao je da njih ne zanimaju moguće katastrofalne posledice požara.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Konakovića da bi vlasti u slučaju potrebe angažovanja helikoptera za gašenje požara prvo trebalo da se obrate Oružanim snagama BiH, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja, tvrdeći da su "helikopteri Oružanih snaga BiH spremni za intervencije i gašenje požara u svakom delu BiH", Košarac je odgovorio da je njihova jedina politika da u javnom diskursu budu vidljivi protiv saradnje Srpske i Srbije, čak i kada su humanitarne misije u pitanju, računajući da će im to doneti neki glas u haustoru.

"Helikopteri iz Srbije gasili su požare i u FBiH i niko nikada nije to problematizovao. Podrška Srbije stizala je i u FBiH za vreme pandemije virusa korone, ljudi iz FBiH su odlazili na vakcinaciju u Srbiju. Setimo se uloge Civilne zaštite Srpske u pomoći Turskoj nakon zemljotresa", podsetio je Košarac.

On je naveo da niko osim bošnjačkog političkog faktora ne osporava regionalnu saradnju, posebno kada je reč o humanitarnim misijama.

"To pravi razliku između nas i njih. Ubija ih kompleks! Posle ovakvih njihovih reakcija, definitivno treba preispitati način funkcionisanja u Sarajevu", zaključio je Košarac.

image