Kfor: Stalno smo prisutni na mostu

Na mostu su i radnici, koji nastavljaju uređivanje započeto pre nekoliko dana

Snage Kfora su stalno prisutne na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, i redovno sprovode patrole u okolini mosta, kako bi obezbedili stabilnost i bezbednost svih lokalnih zajednica, saopšteno je iz te misije povodom navoda da je na mostu primetno više vozila Kfora nego uobičajeno.

Iz Kfora se navodi da neće oklevati da se pozabavi bilo kojim razvojem koji može uticati na bezbednosno okruženje i regionalnu stabilnost, uz puno poštovanje mandata UN.

"Naš stav po ovom pitanju bio je jasan, transparentan i dosledan sve vreme. Sve odluke u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar moraju biti donete u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, koji mi u potpunosti podržavamo. Nikada nećemo spekulisati o bilo kakvim hipotetičkim scenarijima. Kfor nastavlja da sprovodi svoj mandat - zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine - da doprinosi bezbednom i bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i slobodi kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno. Deluje kao treći bezbednosni odgovor, u bliskoj koordinaciji sa kosovskom policijom i misijom vladavine prava EU (Euleks), koji su prvi i drugi bezbednosni odgovorni", navodi se u saopštenju Kfora.

Prethodno je "Kosovo onlajn" objavio da su pored Kfora, na mostu primetna i vozila Euleksa, kao i policijski auto, a na mostu su i radnici, koji nastavljaju uređivanje započeto pre nekoliko dana.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kome 95 odsto stanovništva čine Srbi. 

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, Oebs, Euleks, Kfor, Amerika navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i prištine uz posredstvo EU.

Podsetimo, prošle sedmice na hiljade građana okupilo se na Trgu braće Milić u Severnoj Mitrovici kako bi izrazili protest i nezadovoljstvo zbog sve češćih najava otvaranja mosta na Ibru.Tom prilikom uhapšeni su srpski političari, lideri Srpske Demokratije Aleksandar Arsenijević i Stefan Veljković.

Privremene institucije u Prištini su ovim protivpravnim potezima dodatno otežale položaj Srba na KiM, nakon što su od 1. februara zabranile upotrebu dinara na KiM, a u maju zatvorile filijale Poštanske štedionice u pokrajini.