I dalje bukti na Zelengori; Ipak će biti zatražena pomoć od susednih zemalja u gašenju požara (VIDEO)

Ovo je odavno prevazišlo sve granice politike i preraslo u neprijateljski čin, rekla je Željka Cvijanović

Ministar odbrane u Savetu ministara Bosne i Hercegovine Zukan Helez rekao je da je nakon razgovora sa načelnikom Foče Milanom Vukadinovićem o situaciji na požarištu rekao da je pokrenuo mehanizam da se zatraži pomoć od susednih država - Crne Gore, Hrvatske i Srbije u gašenju vatre.

On je dodao da mu je načelnik opštine Foča preneo da u jednom delu samo kanaderi mogu gasiti požar.

"Procedura je sledeća, ministar bezbednosti šalje zahtev Savetu ministara, koje traži pomoć od susednih zemalja preko Ministarstva inostranih poslova i onda čekamo da dođu da pomognu", rekao je on novinarima na Tjentištu, prenosi agencija Srna.

Na pitanje da li se moglo ranije reagovati, Helez je rekao "da nije do njega".

U Republici Srpskoj aktivna su četiri požara, a najkritičnije je na Zelengori gde se požar ne smiruje i preti da ugrozi Nacionalni park "Sutjeska".

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović uputila je ranije danas pismo ministru inostranih poslova, ministru odbrane i ministru komunikacija i transporta u Savetu ministara Elmedinu Konakoviću, Zukanu Helezu i Edinu Forti sa zahtevom da hitno i bez odlaganja odobre dolazak helikoptera iz Srbije koji već danima čekaju odobrenje, kako bi pomogli u gašenju požara u rejonu Nacionalnog parka.

"I pored angažovanja svih raspoloživih resursa Republike Srpske i BiH, požar u Nacionalnom parku 'Sutjeska' i dalje bukti, a aktivirali su se i novi na području Hercegovine", prenela je Srna.

Situacija je sve teža i doslovno svaki minut daljeg suludog oklevanja da se prihvati pomoć može dovesti do nesagledivih posledica", ukazala je Cvijanovićeva.

Ukoliko u najskorijem mogućem roku ne budu odobrili dolazak neophodne pomoći, Cvijanovićeva je naglasila da je dužna da ih upozna da neće snositi samo političku, već i krivičnu odgovornost.

"Ovo je odavno prevazišlo sve granice politike i preraslo u neprijateljski čin i svesnu opstrukciju koja može da dovede i do direktnog ugrožavanja građana i njihove imovine. Dosta je politikanstva, dosta je izgovora i izbegavanja da prihvatite ponuđenu pomoć Srbije, preduzmite hitno neophodne radnje", poručila je srpski član Predsedništva.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je jutros za Srnu da se požar u NP "Sutjeska" kod Foče proširio tokom noći i da je aktivan još jedan na teritoriji Bileće, te apelovao da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije bez čije pomoći požar neće biti stavljen pod kontrolu, što u ovom trenutku ne dozvoljavaju Sarajevo i ministar Elmedin Konaković.

Tri dana borbe sa požarima

Već tri dana vatrogasci i Helikopterski servis Srpske ulažu maksimalne napore da se požar stavi pod kontrolu. Teren je nepristupačan, a gašenje požara otežava i vetar.

Gašenje otežava jak vetar, a dva helikoptera Helikopterskog servisa Srpske učestvuju u gašenju, kao i helikopter Oružanih snaga BiH.