Srbija i Balkan

Vulin za RIA Novosti: Srbija ne isporučuje oružje Kijevu, eskalacija na KiM pre početka septembra

Rusija ni na koji način ne preti Evropi, ali upravo ta Evropa klizi u sukob sa Ruskom Federacijom, ocenio je potpredsednik Vlade Srbije
Vulin za RIA Novosti: Srbija ne isporučuje oružje Kijevu, eskalacija na KiM pre početka septembra© FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/bs.

Kupci nisu tražili dozvolu da isporučuju srpsko oružje trećim zemljama, uključujući Kijev, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin za RIA Novosti, komentarišući izveštaje o navodnom srpskom oružju u Ukrajini.

Ranije je list "Fajnenšel tajms", pozivajući se na svoje izvore, preneo da je Ukrajina od početka Specijalne vojne operacije mogla da dobije municiju iz Srbije preko trećih zemalja u vrednosti od oko 800 miliona evra.

"Mi smo jedina država koja je uvela obavezu dodatnih garancija od strane kupaca da se oružje i municija ne mogu prodavati trećoj zemlji bez saglasnosti Srbije, uz sve postojeće propise. Dodali smo taj zahtev i insistirali na tome. Koliko ja znam, nije bilo zahteva drugih zemalja da se naši odbrambeni proizvodi prodaju trećim zemljama", kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, lažni izveštaji o isporuci srpskog naoružanja Ukrajini imaju za cilj da pokvare odnose Beograda i Moskve.

"Značajan broj nevladinih organizacija u Srbiji dobio je zadatak da organizuje različite skupove i aktivno promoviše u medijima temu naoružavanja Ukrajine kako bi izvršili što veći pritisak na rusko javno mnjenje, a zatim i na politiku Ruske Federacije", precizirao je Vulin.

Kako je dodao, Rusija ni na koji način ne preti Evropi, ali ona klizi u sukob sa Ruskom Federacijom.

Zaoštravanje na KiM pre početka septembra

Nova eskalacija na Kosovu i Metohiji dogodiće se pre početka septembra sa očekivanim pokušajem vlasti kosovskih Albanaca da izvrši invaziju na sever regiona naseljen Srbima, ocenio je potpredsednik Vlade Srbije.

"Ove godine očekujem zaoštravanje na Kosovu i Metohiji do septembra, jer vidim po reakcijama Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija) koje samo prete (premijeru samoproglašenog Kosova) Aljbinu Kurtiju, ali ne rade ništa. Obično, kada se to dogodi, stvari se opasno razvijaju. Sada je idealno vreme za napad (kosovskih Albanaca) na sever pokrajine", upozorio je Vulin.

On je naveo da je Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici sa 8.000 studenata, koji su uvek branili most između južnog i severnog dela Kosovske Mitrovice i sprečavali napade na sever, sada na letnjem odmoru.

image