Srbija i Balkan

Gori Nacionalni park "Sutjeska": Ugrožen put Foča-Gacko, srpski helikopteri stižu u pomoć

Savet ministara BiH usvojio je sinoć na hitnoj sednici odluku da se zatraži međunarodna pomoć za gašenje požara, na osnovu koje će biti omogućeno angažovanje helikoptera iz Srbije u gašenju ovog požara
Gori Nacionalni park "Sutjeska": Ugrožen put Foča-Gacko, srpski helikopteri stižu u pomoć© FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Požar u rejonu Nacionalnog parka "Sutjeska" preti da ugrozi putnu komunikaciju Foča-Gacko.

Dva specijalizovana helikoptera za gašenje požara iz Srbije trebala bi danas oko podne da dolete do Tjentište i da se uključe u akciju gašenja požara, saznaje Srna u Ministarstvu bezbednosti u Savetu ministara.

Prema istom izvoru, na terenu već deluju letilica Helikopterskog servisa Republike Srpske i dva helikoptera Oružanih snaga BiH.

Na lokalitetu Tjentišta gori stoletna crnogorična šuma, te je iz Republike Srpske apelovano da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije bez čije pomoći požar ne može biti stavljen pod kontrolu.

Predstavnici Republičke uprave Civilne zaštite obići će danas požarišta u Nacionalnom parku "Sutjeska" i Hercegovini, prenosi RTRS.

Savet ministara BiH usvojio je sinoć na hitnoj sednici odluku da se zatraži međunarodna pomoć za gašenje požara, na osnovu koje će biti omogućeno angažovanje helikoptera iz Srbije u gašenju ovog požara, potvrdio je zamenik predsedavajućeg Saveta ministara Staša Košarac.

"Ovom odlukom zatražena je međunarodna pomoć u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letilica za gašenje požara iz zemalja sa kojima BiH ima potpisane sporazume i memorandume o saradnji u zaštiti i spasavanju i kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu EU", saopšteno je iz Saveta ministara nakon vanredne telefonske sednice.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić sinoć je, nakon odluke Saveta ministara, najavio dolazak helikoptera iz Srbije.

"U razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem dogovorio sam da helikopteri iz Srbije dođu sutra", rekao je Nešić.

image