Predsednik Srpske liste: Nije Kurtiju cilj most, već proterivanje Srba

Stotine Srba je ranjeno, a više njih ubijeno u više od 1.000 etnički motivisanih napada na tom mostu. To je dovoljan razlog da Kfor, Euleks, ali i predstavnici Kvinte zaustave Kurtija u njegovoj nameri, poručio je Zlatan Elek

Prava namera premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija nije otvaranje mosta, već izazivanje tenzija i ugnjetavanje srpskog naroda do nivoa da svaki naš građanin odustane i napusti prostor Kosova i Metohije, poručio je u intervjuu za "Novosti" dr Zlatan Elek, predsednik Srpske liste povodom namere Prištine da možda već ove nedelje otvori most u Mitrovici uprkos protivljenju naših sunarodnika.

"Pre nešto više od godine on je dao jasne smernice svojim saradnicima: da polovinu Srba treba uhapsiti, a polovinu proterati! Sa 15 odsto manje Srba, Kurti nije zadovoljan učinjenim i pred kraj mandata, na ulasku u kampanju, jedino želi progon srpskog naroda ili, kako stoji u njegovim stranačkim strateškim dokumentima, da reši pitanje severa", dodaje Elek.

Kako navodi, krajnje je vreme da međunarodna zajednica deluje.

"Upozorenja, apeli, preporuke i saopštenja u očima Kurtija deluju kao slabost, a ne iskrena namera da se zaustavi progon Srba i stvaranje etnički čistog Kosova bez Srba", smatra predsednik Srpske liste.

On podseća da je srpski narod na protestu jasno, plebiscitarno, slobodne volje, jedinstveno rekao "ne" otvaranju mosta koji je simbol stradanja srpskog naroda u prethodnih 25 godina.

"Stotine Srba je ranjeno, a više njih ubijeno u više od 1.000 etnički motivisanih napada na tom mostu. To je dovoljan razlog da Kfor, Euleks, ali i predstavnici Kvinte zaustave Kurtija u njegovoj nameri. Kapaciteta za tako nešto imaju i želim da im poručim da poslušaju stav naroda, sve drugo može nas voditi u nepredvidiv razvoj događaja", navodi Elek.

Dodaje da trenutne sankcije Kurtija "brinu koliko i lanjski sneg", te da međunarodna zajednica mora da spreči zlo koje on sprema. 

"Stavljanje Kurtija na crnu listu, aktiviranje Kfora kako bi preuzeo bezbednost na severu, zahtev Kforu za povlačenje specijalnih monoetničkih albanskih jedinica sa severa - to su sve konkretni potezi koji bi zaustavili Kurtija i sačuvali Srbe i sever", poručuje Elek.

On dodaje da Kfor i Euleks ne smeju biti nemi posmatrači dok Kurti sprovodi san o monoetničkom Kosovu.

"Svi viđeniji Srbi nalaze se na nekakvim tajnim spiskovima za hapšenje. Svako ko nije spreman da pogne glavu pred Kurtijem i njegovim posilnima može biti uhapšen i zatvoren. Evo, dok ovo govorim kao lekar, dečji hirurg, humanista i univerzitetski profesor sa 55 godina života, pitam se kako je moguće da u takvim okolnostima neko opstane. Kako je moguće da demokratski i civilizovani svet ćuti i gleda dok jedan narod nestaje sa svojih vekovnih ognjišta?! Ipak, verujem da će i oni to uvideti i reagovati pre nego što bude kasno. Drugo, mi uz sebe imamo našu državu na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji čini sve da zaštiti naš narod u nemogućim uslovima. Podsećam na odluku o dodatnom zapošljavanju naših ljudi, čime će se stvoriti uslovi da stotine srpskih porodica ostane na KiM", zaključuje Elek.