Srbija i Balkan

Krdo od 1.000 krava i konja na Suvoj planini već dva dana bez vode

Vlasnici krava i konja u proteklih mesec dana vozili su vodu do Rakoša cisternom koju im je dala Direkcija za izgradnju Gadžinog Hana, ali se taj kamion pokvario i ne mogu da ga poprave
Krdo od 1.000 krava i konja na Suvoj planini već dva dana bez vodeGetty © Anton Petrus

Krdo od 800 krava i 200 konja koji pasu na Suvoj planini od pre dva dana je bez vode jer je Rakoš, jedini izvor na delu planine gde se stado nalazi, potpuno presušio.

Nikola Manojlović iz sela Mali Krčimir, u opštini Gadžin Han, rekao je agenciji Beta da su krave i konji već drugi dan bez kapi vode, preneo je "Danas".

"Životinje su veoma uznemirene i ponestalo im je snage. Jedna krava je sinoć umrla od žeđi. Našli su je kako leži pored izvora", rekao je Manojlović, čije krave pasu i na Suvoj planini.

On je rekao da su vlasnici krava i konja u proteklih mesec dana vozili vodu do Rakoša cisternom koju im je dala Direkcija za izgradnju Gadžinog Hana, ali se taj kamion pokvario i ne mogu da ga poprave.

"Pokušavali smo proteklih dana da nađemo pomoć, zvali opštine u ovom kraju, ali niko nam za sada ne pomaže. Zaista smo očajni, ne znamo kako da pomognemo krdu, a moramo što pre. Uginuće životinje bez vode po ovoj paklenoj vrućini", istakao je Manojlović.

Rakoš i proteklih leta presušivao, ali su u pomoć stočarima pritekli opština Gadžin Han i Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede je pre tri godine platilo Vojsci Srbije da prevozi vodu u cisternama. Dok kiša nije pala dovozili su 3.500 litara vode šest do 10 puta dnevno.

image