Evropska komisija: Status mosta na Ibru na dnevnom redu sledećeg sastanka Beograda i Prištine

Pitanje mosta je deo dijaloga, uprkos tome što vlada u Prištini postupa suprotno, istakla je portparolka EK

Evropska unija planira da "status mosta" na Ibru u Kosovskoj Mitrovici stavi na dnevni red narednog sastanka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, izjavila je danas portparolka Evropske komisije (EK)Nabila Masrali na brifingu za novinare u Briselu.

"Ovo je deo pitanja dijaloga, uprkos činjenici da Vlada Kosova postupa suprotno. EU planira da status mosta stavi na dnevni red sledećeg sastanka u okviru dijaloga", odgovorila je Masrali na pitanje Tanjuga da li i kada EU planira novi sastanak u okviru dijaloga i da li će se na njemu razgovarati o mostu na Ibru.

Dodala je da će blagovremeno biti saopšteno kada će se održati nova runda dijaloga Beograda i Prištine.

Kfor ponovio: Odluka o otvaranju mosta mora biti doneta u okviru dijaloga

Kfor je ponovio svoj stav po pitanju otvaranja mosta preko reke Ibar navodeći da se svaka odluka mora doneti u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije, piše "Reporteri".

"Nećemo spekulisati o bilo kakvom hipotetičkom scenariju. Naš stav po ovom pitanju bio je jasan, transparentan i dosledan. Svaka odluka u vezi sa otvaranjem glavnog mosta preko reke Ibar mora biti doneta u okviru dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje EU", navodi se u saopštenju.

Povodom izveštaja da je Kfor pojačao prisustvo na mostu navode da nastavljaju da vrše redovne patrole u okolnim područjima, kako bi se garantovala stabilnost i bezbednost.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kome 95 odsto stanovništva čine Srbi.

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava KFOR-a.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu su se oštro usprotivili EU, Oebs, Euleks, Kfor, kao i Amerika navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

Građani Severne Mitrovice i severa Kosova i Metohije su nakon Kurtijevih najava o otvaranju mosta organizovali protest na kome su aklamacijom odbacili njegovu ideju.

Podsećamo, svaka najava otvaranja glavnog mosta na Ibru i za automobilski saobraćaj redovno donese veliko uznemirenje među Srbe u severnom delu grada.

Za 25 godina, od 1999, na mostu i oko mosta desilo se više od hiljadu incidenta u kojima je 250 Srba teže povređeno, a veći broj ljudi zadobili su lakše povrede.