Srbija i Balkan

Srbija opet gori: Ćuprija najtoplija, u 15 sati izmeren 41 stepen

Srbija je od danas u novom toplotnom
Srbija opet gori: Ćuprija najtoplija, u 15 sati izmeren 41 stepen© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

U Srbiji će danas biti sunčano i veoma toplo s najvišom temperaturom od 37 do 41 stepen. Veoma toplo vreme zadržaće se do kraja nedelje. Najtoplije je u Ćupriji, gde je u 15 časova izmeren 41 stepen. Vrlo toplo je i u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu, Kikindi, Ćupriji, Zaječaru, Sremskoj Mitrovici i Smederevskoj Palanci.

Stepen niže je registrovano u Loznici, Velikom Gradištu, Nišu i Negotinu.
U Beogradu je izmereno 38 stepeni, a toliko je bilo i u Paliću, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Kragujevcu, Požegi, Dimitrovgradu i Vranju.

Srbija je od danas u novom toplotnom talasu, najavili su prognostičari, a u pojedinim mestima temperatura će dostići 41 stepen.

Hidrometeorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj rekao je za RTS da će nas namučiti i ovaj toplotni talas, kao i da će se maksimalne temperature tokom većeg dela ove sedmice kretati od 35 do 41 stepen.

"To automatski znači – tropske noći u urbanim sredinama. Na području Beograda, minimalne temperature kreteće se od 23 do 26 stepeni, pri čemu će najtoplije jutro biti u četvrtak zbog pojačanog jugoistočnog vetra. Osim u Beogradu, najtoplije jutro se očekuje i na području Južnog Banata, gde je u julu već oboren jedan rekord", rekao je Sovilj.

Prema njegovim rečima, minimalna temperatura nije se spuštala ispod 31 stepen.

"Produženi pik toplotnog talasa trajaće do kraja sedmice. Osveženje možemo očekivati nakon 19. avgusta, kada će temperatura pasti za sedam do deset stepeni. Osveženje će ipak biti prolaznog karaktera, trodnevno, nakon čega ponovo sledi porast temperature", naveo je Sovilj.

Prema sadašnjim izgledima, istakao je, temperatura se neće vraćati na 40 stepeni, nego će se zadržati do 35, što je i dalje iznad proseka za naš region i za ovaj period godine.

Najtopliji avgust u istoriji

Sovilj kaže da je, prema očekivanjima, velika verovatnoća da ovaj avgust bude najtopliji u istoriji.

"Približavamo se vrednostima temperatura koje su osmotrene 2012. godine. Do sada je to leto bilo najtoplije, prema statističkim podacima. Osim jula, moram da podsetim da je i jun bio najtopliji u istoriji merenja u našoj zemlji", rekao je Sovilj.

Istakao je da je velika verovatnoća da se leto 2024. godine nađe na prvom mestu, ne samo po srednjoj temperaturi vazduha, nego i po oborenom broju tropskih dana i noći.

"Noći će biti prijatnije za jedan do dva stepena. U Beogradu treba računati na 25 stepeni u jutarnjim satima, ako je tokom dana 38 ili 39. U većini brdsko-planinskih predela minimalne temperature će biti između 15 i 20 stepeni", rekao je Sovilj.

image