Srbija i Balkan

Kristijan Šmit ima novog prvog zamenika i supervizora za Distrikt Brčko

Krišok je visoki zvaničnik Službe spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država na poziciji savetnika, a u njegovoj biografiji navedeno je da govori srpskohrvatski, ruski i ukrajinski jezik
Kristijan Šmit ima novog prvog zamenika i supervizora za Distrikt BrčkoGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Amerikanac Luis Krišok, novi prvi zamenik visokog predstavnika u BiH i međunarodni supervizor za Distrikt Brčko, upravo je stupio na dužnost.

Krišok je visoki zvaničnik Službe spoljnih poslova Sjedinjenih Američkih Država na poziciji savetnika, a u njegovoj biografiji navedeno je da govori srpski, hrvatski, ruski i ukrajinski jezik.

Ranije je bio stalni saradnik Stejt Departmenta u Institutu "Polar" pri Međunarodnom centru za naučne radnike "Vudro Vilson" u Vašingtonu.

Krišok je na mestu prvog zamenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko nasledio Džonatana Menutija, takođe diplomatu SAD, čiji su predstavnici stalno na toj funkciji od početka mandata OHR-a i uspostavljanja supervizije nad Distriktom Brčko.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit poželeo je danas dobrodošlicu Krišoku, navodeći da je "uveren da će njegovo vođstvo, iskustvo i vizija značajno doprineti kontinuiranom uspehu Bosne i Hercegovine i misije OHR-a" i zahvalio za kontinuiranu podršku i pažnju koju SAD posvećuju BiH i sprovođenju mandata OHR-a.

Krišok je, odmah po imenovanju posetio Memorijalni centar "Potočari", gde se, naravno, sastao sa direktorom Memorijalnog centra Emirom Suljagićem i predstavnicima udruženja Majke Srebrenice.

image