Srbija i Balkan

Kurti neumoljiv: Most na Ibru mora da bude otvoren

Još samo čekamo potvrdu o izdržljivosti mosta, kaže prištinski premijer
Kurti neumoljiv: Most na Ibru mora da bude otvoren© Erkin Keci/Anadolu

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti poručio je danas da je otvaranje mosta na Ibru pitanje koje je zaključeno 2016. i 2017. godine u Briselu, te da više nema rasprave o toj temi jer je, kako kaže, ona sada u nadležnosti institucija "Kosova", prenosi "Reporteri".

Kurti je rekao da je za otvaranje mosta potrebno još samo da stigne potvrda o izdržljivosti iz resornog ministarstva.

"Želimo slobodno kretanje građana i vladavinu prava, mir i bezbednost. Sa naše tačke gledišta, ono što moramo da sačekamo je izveštaj o stabilnosti mosta. Kada vidimo izveštaj, procenićemo koliko je most stabilan", rekao je Kurti prilikom obilaska radova na putu Prizren–Tetovo.

Prema njegovim rečima, most na Ibru trebalo je da bude otvoren u januaru 2017. godine.

"To nije stvar diskusije, stvar je otvorenosti, a 2016. godine su završene sve rasprave i rečeno je da most treba da bude otvoren 20. januara 2017. Sada nismo ni u januaru ni u 2017. godini, već u u avgustu 2024", dodao je Kurti.

Međunarodna zajednica, makar javno, poziva već danima Kurtija da odustane od namere da otvori most, jer bi to dovelo do novih tenzija.

I Evropska unija i Kfor ističu da bi otvaranje mosta trebalo da bude dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine.

Most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri jer su Albanci više puta preko mosta pokušavali da upadnu u severni deo Kosovske Mitrovice gde većinski žive Srbiji.

Građani Severne Mitrovice i severa Kosova i Metohije su nakon Kurtijevih najava o otvaranju mosta organizovali protest na kome su aklamacijom odbacili njegovu ideju.

Za 25 godina, od 1999, na mostu i oko mosta desilo se više od hiljadu incidenta u kojima je 250 Srba teže povređeno, a veći broj ljudi zadobili su lakše povrede.

image