Hovenijer brine za američke vojnike i moli Prištinu: Nije vreme da se most otvori

Izaslanik SAD u Prištini je izrazio nadu da će vlada privremenih prištinskih institucija uzeti u obzir ove zabrinutosti i razmotriti ih

Izaslanik SAD u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je danas da bi otvaranje mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici moglo da poveća bezbednosne rizike i stvori mogućnost da dođe do nasilja i drugih problema, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike Kfora.

"Smatramo da ovaj rizik povećava pretnju, mogućnost nasilja i druge probleme, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike NATO-a, uključujući američke vojnike koji rade na obezbeđivanju mira i bezbednosti na Kosovu. Veoma ozbiljno shvatamo svaku akciju koja može uticati na bezbednost i zaštitu američkih vojnika koji rade na podršci Kosovu", rekao je Hovenijer u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

On je izrazio nadu da će vlada privremenih prištinskih institucija uzeti u obzir ove zabrinutosti i razmotriti ih.

Hovenijer je rekao da SAD veruju da ovo nije vreme da se most ponovo otvori za saobraćaj jer je to deo dijaloga uz posredovanje EU. Dodaje da je od Prištine traženo da to ne učine, i da se tom zahtevu zahtevu pridružile i zemlje Kvinte.

On je rekao da bi to moglo dovesti potencijalno do nasilja i stvoriti druge probleme, kako za lokalnu zajednicu, tako i za vojnike NATO-a, uključujući američke vojnike koji rade na obezbeđivanju mira i bezbednosti na Kosovu.

"Mi veoma ozbiljno shvatamo akcije koje bi mogle da utiču na bezbednost američkih vojnika koji rade na podršci Kosovu. Tako da je naš zahtev Prištini bio, a mi vodimo te razgovore već nekoliko meseci, molimo vas, nemojte sada da preduzimate tu akciju. Radite sa nama. Želimo da pomognemo u stvaranju uslova u kojima bi se to moglo dogoditi. Ali, ne verujemo da je sada taj trenutak", objasnio je Hovenijer.

On je dodao da ne može da priča o tome ko bi mogao da izazove nasilje, već samo da imaju procenu da bi moglo biti nasilja i naglasio da SAD trenutno nisu zainteresovane da se američki vojnici izlažu dodatnom riziku po tom pitanju.

Na pitanje da prokomentariše to što, uprkos stavu SAD, Kvinte i NATO-a, Aljbin Kurti insistira da se most mora otvoriti, te da su ovih dana bili i radovi na mostu, Hovenijer je rekao da ne može da govorim o namerama Prištine.

"Znam da mi je Kurti rekao da želi da radi stvari u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom, to je nešto što je javno rekao. Poruka međunarodne zajednice premijeru je bila izuzetno jasna da trenutno, u ovom trenutku, ne podržavamo promenu statusa mosta", rekao je on.

Kako je rekao, zahtevi SAD bili su iskreni, skromni, ali jasni i izrazio uverenje da će Priština uzeti u obzir zahteve SAD.

"Nadamo se da će Priština ovo saslušati i uzeti u obzir ove zabrinutosti", rekao je Hovenijer.

Na pitanje da li još uvek SAD smatraju Kurtija partnerom, Hovenijer je rekao da kvalitet njihovog partnerstva nije ono što bi se nadali po nekim pitanjima vezanim za to kako se Kurti upravlja dijalogom.

"Nisam samo ja u pitanju", rekao je Hovenijer.

On je naglasio da su zabrinuti zbog kontinuiranih nekoordinisanih odluka rukovodstva Prištine.

Minimalni korak Prištine stvaranje ZSO

Hovenijer je podsetio i da "Kosovo" nije bilo voljno da povodom ulaska u Savet Evrope preduzme korak koji su evropski partneri, kao i SAD tražili, a to je da podnese nacrt statuta o Zajednici opština sa srpskom većinom ustavnom sudu na ocenu ustavnosti.

Hovenijer je ocenio da to smanjuje entuzijazam SAD kada Kosovo neće da preduzme ni taj kako je rekao, "minimalni i prvi korak u tom procesu".

On je dodao da, ukoliko Priština ne podnese nacrt statuta ZSO stavnom sudu, to značiti da će mnogi od procesa ulaska Prištine u međunarodne organizacije verovatno zastati.