Kurti sa komandantom Kfora o mostu, obećao nastavak konsultacija sa "međunarodnim partnerima"

Ponovo potvrđujemo da svaka odluka u vezi sa mostom preko Ibra mora biti doneta kroz politički dijalog i na koordinisan način, saopšteno je iz Kfora

Misija Kfora pozvala je, povodom najava Prištine da će otvoriti most na Ibru, da se svi akteri uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle stvoriti tenzije, što je ključno za trajnu bezbednost širom "Kosova", za dobrobit svih ljudi i zajednica i za regionalnu stabilnost.

"​Imamo vidljivo i fleksibilno prisustvo širom Kosova i komandant Kfora ima ovlašćenje da ga prilagodi po potrebi i neće oklevati da deluje u odgovor na bilo kakva relevantna bezbednosna dešavanja i u skladu sa našim mandatom UN", poručuje se u saopštenju Kfora.

Ukazuje se da Misija održava stalno prisustvo na mostu u Kosovskoj Mitrovici i sprovodi redovne patrole u blizini.

"Ponovo potvrđujemo da svaka odluka u vezi sa mostom preko Ibra mora biti doneta kroz politički dijalog i na koordinisan način. U tom smislu, nastavljamo da u potpunosti podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU", navodi se u saopštenju.

Kfor ponovo potvrđuje čvrstu posvećenost u nameri da doprinese sigurnom i bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu i Metohiji u svakom trenutku i nepristrasno, u okviru svog dugogodišnjeg mandata UN i nastaviće da blisko sarađuje sa kolegama, uključujući tzv. Kosovsku policiju i Euleks, kao prvi i drugi bezbednosni odgovor.

"Kfor ima dobre resurse i dobro je pozicioniran da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavio sa ispunjavanjem svoje misije UN-a", zaključuje se u saopštenju.

Prema pisanju RTS-a, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je komandantu Kfora Ozkanu Ulutašu da će otvaranje glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici biti "ispravno, neophodno i korisno", upoznavši ga sa rezultatima testiranja izdržljivosti konstrukcije mosta.

Kurti se sa Ulutašem sastao kasno sinoć, saopštili su iz njegovog kabineta i naveli da je među centralnim temama razgovora bilo otvaranje glavnog mosta preko Ibra u Mitrovici, "kao ispravne, neophodne i korisne stvari".

Kurti je obavestio komandanta Kfora o opštim radovima koji se izvode na glavnom mostu preko reke Ibar i rezultatima preliminarnog izveštaja o proceni stabilnosti mosta, koji je ekonomski operater podneo ministarstvu životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture", navodi se u saopštenju Kurtijevog kabineta.

Kurti je, ističe se, izrazio uverenje da su sloboda kretanja i vladavina prava, "mir i bezbednost mogući zajedno i ispravno".

Agencija Tanjug prenela je danas da je Kurti poručio da otvaranje glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici nije usmereno protiv bilo koga i dodaje da će njegova vlada "nastaviti konsultacije i koordinaciju sa međunarodnim partnerima".

Kurti je na sednici vlade privremenih prištinskih institucija rekao da otvaranje mosta na Ibru nije protiv bilo koga, "a najmanje partnera Prištine".