Srbija i Balkan

"J...š EU": I SAD hoće srpski litijum

Projekat "Jadar" je prilika da se doprinese zelenoj tranziciji i kod kuće i u inostranstvu, tvrdi američki zvaničnik
"J...š EU": I SAD hoće srpski litijumGetty © Bloomberg Creative Photos

Pomoćnik državnog sekretara za energetiku američkog Stejt departmenta Džefri Pajat oglasio se, bez očiglednog povoda, povodom litijuma u Srbiji.

"Srpski litijumski projekat 'Jadar' prilika je da se doprinese zelenoj tranziciji i kod kuće i u inostranstvu. To bi osnažilo ekonomiju Srbije i učinilo je liderom u sektoru obnovljivih energija u Evropi", naveo je Pajat na Iksu.

On je ustvrdio i da se "to može učiniti na način koji je u skladu sa najvišim ekološkim standardima i ako se zaštite prirodni resursi Srbije".

Pajat se oglasio povodom projekta "Jadar" nakon što su interesovanje izrazile i Nemačka i EU. Za sada nije jasno da li je Pajatovo obraćanje deo koordinisanih napora ovih NATO saveznika, ili su im interesi u vezi sa srpskim litijumom suprotstavljeni.

Džefri Pajat je, inače, nekadašnji američki ambasador u Ukrajini koji je široj javnosti poznat iz ozloglašenog razgovora sa tadašnjom zamenicom državnog sekretara SAD Viktorijom Nuland o smeni vlasti u Ukrajini 2014. godine.

Tom prilikom je Nulandova, koja je tada u administraciji SAD bila zadužena i za odnose sa EU, "diplomatski" poručila "j...š EU", na šta je ambasador odgovorio: "Baš tako."

Da li je i ovom prilikom "baš tako", ostaje da se vidi u narednom periodu.

image