Vučević: Nema disonantnih tonova između predsednika i vlade zbog Jadra; "Blic": Vučić ostao sam

Premijer Srbije je rekao da, kada vidi tekstove medija u regionu, zna da se različiti interesi prelamaju oko ovog pitanja, a da sve vreme dok se to dešava imamo i situaciju na KiM, pritisak na RS, mnogo otvorenih pitanja, koja neko koristi da oteža položaj Srbije

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da po pitanju projekta Jadar nema disonantnih tonova između predsednika Srbije i članova vlade, i da će se o ovom pitanju razgovarati.

Kako je Vučević rekao za RTS, ima različitih stavova po tom pitanju, ali pitanje Jadra je otvorena tema, o kojoj će se razgovarati narednih dana, nedelja, meseci i godina.

"Nema podele između kabineta predsednika i vlade, ni različitih stavova, a da li svi to podržavaju, siguran sam da ne, ali je stav vlade da o tome razgovaramo. Mi smo pre svega prijatelji, delimo iste vrednosti, imamo iste političke ciljeve. Čuju se različiti stavovi po pitanju Jadra, ali nećemo ništa donositi preko noći. Ove odluke zahtevaju racionalan pristup. Ništa nećemo doneti bez razgovora sa predsednikom. Donećemo odluku koja je isključivo u interesu Srbije, ali ništa neće biti doneto preko noći", naglasio je Vučević, dodajući da je projekat Jadar šansa za Srbiju i da moramo da idemo na konsolidaciju naše države.

Prema njegovim rečima, o tome će se razgovarati ne samo međusobno, nego i sa narodom u tom delu Srbije, a na pitanje da li će ti razgovori početi danas, Vučević je rekao da će videti i da on ne želi da bude nečiji PR.

"Razumem da neko u Loznici sumnja, ali kako može da sumnja u politiku koja je dve kompanije dovela u taj kraj, koja dovodi brzu saobraćajnicu od Loznice do Šapca", rekao je on, dodajući da mnogi iznose gomilu neistina.

Ponovio je da su sve to teme o kojima mora da se razgovara, ali da treba da se čuje struka, da se vodi računa o zdravlju građana, životnoj sredini i ekonomskim interesima.

Vučević je istakao i da projekat ne može da bude započet preko noći, a da je vlada trenutno izložena "kanonadi gluposti i optužbi".

"Imate ljude koji tvrde da će se rađati deca sa dve glave, zamislite taj um koji razmišlja da će po svaku cenu nešto da izgura na štetu svih, pa i sopstvene porodice i naroda. Ovo je naša zemlja, naša voda, vazduh, ravnice, ali naše je i rudno bogatstvo koje imamo. Mi nemamo kapacitete da to uradimo. Bor je bio uništen, ali sada ga vode Kinezi, koji su došli sa znanjem i kapacitetima. Ovo pred nama je pitanje za odgovoran i racionalan pristup. To moramo da postignemo u narednih 12, 24, 36 meseci", rekao je premijer.

Vučević je rekao i da, kada vidi tekstove medija u regionu, zna da se različiti interesi prelamaju oko ovog pitanja, a da sve vreme dok se to dešava imamo situaciju na KiM, pritisak na RS, mnogo otvorenih pitanja, koja neko koristi da oteža položaj Srbije.

"Haosa neće biti u Srbiji, neće biti 5. ni 6. oktobra, obojenih revolucija, a ovima spolja želim da kažem da nama ne može niko da komanduje. Mi smo ljudi koji smo birani od građana ove države", dodao je.

U međuvremenu, list "Blic" objavio je da je "Vučić ostao potpuno sam po pitanju 'Rio Tinta'".

List navodi da je Vučić u razgovoru sa više članova SNS i vlade optužio ministre da se ponašaju kao "kukavice" i da razmišljaju samo o "vlasti i ličnom rejtingu". Iz ove grupe ljudi, predsednik je izuzeo samo Vučevića i još dvojicu ministara.

"Blic" piše, pozivajući se na izvore, da je na tom sastanku, rekao da je mnogo više onih koji su protiv projekta "Jadar" nego onih koji su za.

"A ja sam za! Ne zbog đubradi iz 'Rio Tinta' i bednika iz EU koji igraju dvostruke igre, a potpuno mi je jasno da i Rusi nisu srećni jer znaju da bi nas ovo ekonomski dodatno osamostalilo i možda približilo Evropskoj uniji", rekao je, navodno, Vučić.

Neimenovani sagovornik "Blica" iz vrha vlasti rekao je i da postoji ogromno ogorčenje kod Vučića prema EU jer su svi, osim nemačkog kancelara Olafa Šolca, "slagali sve što su rekli".