Drecun: Kurti ne želi otvaranje već osvajanje mosta na Ibru

Na taj način, Priština bi se predstavila kao "pobednik" a srpski narod na Severu kao "podjarmljen", kaže Drecun

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnja pitanja Milovan Drecun ocenio je da Priština ne želi otvaranje, već osvajanje mosta na Ibru kako bi se to predstavilo kao pobeda nad Srbima.

Drecun je gostujući na RTS-u rekao da je "Prištini veoma stalo da realizuje politiku koju je Aljbin Kurti obećao svojim biračima kada je dolazio po drugi put na vlast, a to je da će on u potpunosti staviti pod kontrolu sever Kosova, odnosno, kako on kaže, integrisati sever i uspostaviti funkcionisanje svih prištinskih institucija na severu Kosova".

On je istakao da "Priština zapravo ne želi otvaranje mosta, ona želi osvajanje mosta, da pokaže kako je pobednik, kako je pobeđen srpski narod na severu, kako je on podjarmljen, kako je stavljen pod kontrolu i da je ta teritorija - albanska teritorija, iako tamo živi 95 odsto Srba na tom delu teritorije".

Prema njegovim rečima, ključni problem u tome je što Priština nije ispoštovala razgraničenje severne i južne opštine, zato što je problem Suvi do. "To je mešovito selo. I kad pogledate geografski, ono se nalazi na severu, pripada Severnoj Mitrovici", napominje Drecun.

Međutim, kakao ističe, katastarski pripada Južnoj Kosovskoj Mitrovici. U Južnoj Kosovskoj Mitrovici nema Srba, proterani su, sem sveštenika koji tamo žive, ne dozvoljava im se povratak, dodaje Drecun.

Ako bi, recimo, došlo do toga da Suvi do pripadne južnom delu Kosovske Mitrovice, Srbi bi se iselili. Čak i da se ne isele, oni bi bili u problemu, ali tamo postoji mnogo građevinskog zemljišta koje je interesantno Albancima i tu bi se menjala etnička struktura, naveo je Drecun.

"Dakle, ovo je namera Kurtija da pokaže da sve ono što je obećao da ispunjava, da on u potpunosti stavlja sever pod kontrolu i dovršava posao", zaključio je Drecun.