Dačić o pozivu na ubistvo srpskog policajca: Jasno je da žele konflikt i da proteraju sve Srbe

Takve izjave su suprotne zdravoj pameti i nekim načelnim pričama da žele mir i pomirenje u regionu, rekao je srpski ministar unutrašnjih poslova

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić reagovao je navode poslanika Demokratske partije Kosova (PDK) Bekima Hadžiju, koji je na svom nalogu na društvenoj mreži Fejsbuk napisao "ko ubije srpskog policajca, ima moje poštovanje", poručivši da kada bi bilo ko u svetu nešto tako izgovorio on bi bio priveden.

"Ovo je direktan poziv na ubistvo srpskih policajaca, i ne samo to nego jedan brutalan odnos prema Srbima u celini, ali bar da sam čuo negde reakciju iz međunarodne zajednice, neke ambasade od zemalja koji priznaju Kosovo da je barem neko nešto rekao na tu temu - apsolutno ne. A znate kako kažu - ćutanje znači odobravanje", rekao je Dačić za TV Pink.

Takve izjave, dodao je ministar, su suprotne "zdravoj pameti" i nekim načelnim pričama da žele mir i pomirenje u regionu.,

"Ne, oni žele konflikt, da proteraju sve Srbe, zato i povlače ovakve poteze i daju ovakve izjave. Pitanje mosta na Ibru nije od juče, traje od 1999. godine, i most predstavlja upravo bezbednosnu prepreku za agresiju na taj deo Kosova. To ne može da doprinosi pomirenju, već samo zaoštrava situaciju", ocenio je Dačić.

Jasno je da je pristup nekih ljudi, dodao je ministar, a naročito ljudi sa Zapada u ovom delu regiona da se uvek izaziva i održava nestabilnost, koja će da potkopa temeljitost jedne države u regionu.

"Jer, kako bi to bilo kada mi ne bismo tražili pomoć, šta bi bila onda njihova uloga da je ovde sve idealno. Ovde je uvek potreban neki sudija i neko da doliva ulje na vatru shodno svojim interesima i tako treba posmatrati ove napade na Srbiju", rekao je Dačić.

Kada je reč o proteklom protestu koji je u Beogradu održan u subotu 10. avgusta, ministar je istakao da je najavljeni odnosno prijavljeni skup na Terazijama protekao mirno i bez incidenta, ali da je došlo do kršenja zakona kada je protest nastavljen blokadom železničkog saobraćaja.