Srbija i Balkan

Ugašen požar na Tjentištu: Srbija poslala helikoptere za gašenje požara Srpskoj i Grčkoj

Imamo kapacitete da držimo požare pod kontrolom, ali i da pomognemo komšijama, rekao je srpski ministar unutrašnjih poslova

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković koji je obišao lokacije u Nacionalnom parku "Sutjeska" koje je prethodnih dana zahvatio požar, izrazio je zahvalnost pilotima Srbije što su zajedno sa pilotima iz Republike Srpske ugasili požar na Tjentištu.

Premijer Višković je zahvalio rukovodstvu Srbije na pomoći koju su pružili Republici Srpskoj .

"Izbacili su više od 350 tona vode. Da nije bilo takvih učinaka, sigurno ne bi ugasili požar i ko zna kakve bi posledice bile", kaže Višković.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija izašla u susret i Republici Srpskoj i da naša zemlja ima kapacitete da požare na svojoj teritoriji drži pod kontrolom, ali i pomogne zemljama u regionu.

Takođe, on je dodao da je u Grčku za pomoć kod gašenja požara otišlo 35 vatrogasaca iz Srbije sa 12 vozila i jedan veliki helikopter od pet tona nosivosti.

"U Srbiji je od početka godine bilo 12.265 požara na otvorenom, požara ima i dalje, ali izašli smo u susret i zahtevu Grčke i Republike Srpske poslali smo dva helikoptera na Tjentište", rekao je Dačić za TV Pink.

Skoro 700 grčkih vatrogasaca uz podršku dobrovoljaca, 190 vatrogasnih vozila i 33 protivpožarna aviona bore se sa požarom koji je izbio u nedelju popodne u blizini sela Varnavas, 35 kilometara severno od Atine.

Vatrogasci su rekli da je ovo najgori požar u grčkoj prestonici za više od dve decenije, piše "RSE".

Zbog straha od požara, evakuisane su dečja i vojna bolnica, dva manastira i dom za decu, dok bi još jedna bolnica trebalo da bude evakuisana u toku dana.

Stanovnici istorijskog grada Maratona, 40 kilometara istočno od Atine, bili su među onima kojima je naređeno da se evakuišu u nedelju.

image